Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Fotografera ett k-märkt fartyg. Delta i tävlingen Wiki Loves Monuments. September 2012.

Det k-märkta fartyget Östanå I ligger vid Strandvägen i Stockholm. Men visst förtjänar det att förevigas med en bättre bild? Du kan vara fotografen bakom den bilden! Delta i fototävlingen Wiki Loves Monuments!

Runt kusterna i Sverige finns 111 stycken k-märkta fartyg. Fartyg som bara väntar på att bli förevigade med kameran. Under september har du chansen att bidra med bilder av vårt gemensamma maritima kulturarv, då fototävlingen Wiki Loves Monuments går av stapeln.

– Det är ett roligt sätt att uppmärksamma vårt flytande kulturarv, och det fantastiska arbete som entusiaster lägger ned på att bevara det, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet.

Fototävlingen Wiki Loves Monuments fokuserar på fartyg, byggnader och fornminnen. Tävlingen arrangeras av Wikimedia, som bland annat ligger bakom kunskapssajter som Wikipedia och Wiktionary, sajter där användarna levererar innehållet. Wiki Loves Monuments startade 2010 i Nederländerna och har sedan snabbt spridit sig. I år genomförs tävlingen i 34 länder.

– Tanken med tävlingen är att dokumentera och visa upp dom kulturskatter som finns. Genom Wikipedia får bilderna spridning och syns över hela världen och kan användas och återanvändas av vem som helst, säger Axel Pettersson, projektledare på Wikimedia Sverige.

En jury kommer att utse tio svenska bidrag som belönas med priser. De tio bidragen kommer dessutom delta i en internationell final.

– För Sjöhistoriska museet är det extra roligt i år, då de k-märkta fartygen är med på listan över motiv i tävlingen, säger Fredrik Blomqvist på Sjöhistoriska museet.

– Det innebär att fartygen även kan få internationell uppmärksamhet.

Sjöhistoriska museet, som är en del Statens maritima museer, k-märker varje år fartyg med kulturhistoriskt värde. Detta för att uppmärksamma fartygen, och bidra till att de bevaras och används. Förhoppningen är att k-märkningen ska ge uppmuntran och stöd till ägarna som arbetar med att förvalta vårt historiska arv.

I dagsläget är 111 svenska fartyg k-märkta, och det är dessa som nu ingå i tävlingen Wiki Loves Monuments. En lista på fartygen hittar du på sjohistoriska.se/k-markta-fartyg

Bilderna i tävlingen kommer vara fria att använda, för vem som helst. Det innebär att de bilder som laddas upp i tävlingen kan dyka upp i artiklar och andra sammanhang.

– Det rimmar bra med vår satsning på fri entré och vårt ledord att kunskap ska vara gratis, säger Fredrik Blomqvist.

Tävlingen pågår under hela september 2012. Ladda upp dina bilder och läs mer om tävlingen på http://wikilovesmonuments.se/

Kontakt
Fredrik Blomqvist, Intendent Sjöhistoriska museet Telefon: 08 519 549 38 | Mob: 0766 31 86 04 E-post: fredrik.blomqvist@maritima.se

Claes Wollentz, 1:e intendent Sjöhistoriska museet Telefon: 0455 35 93 58 | Mob: 0733 40 16 40 E-post: claes.wollentz@maritima.se

Axel Pettersson, Projektledare Wikimedia Telefon: 0733 96 55 65 E-post: axel.pettersson@wikimedia.se

Sjöhistoriska museet i Stockholm
Sjöhistoriska museet i Stockholm är ett statligt museum för handelssjöfart, marinarkeologi, fritidsbåtar, Östersjöfrågor och andra maritima teman.

Tillsammans med Vasamuseet och Marinmuseum ingår vi i myndigheten Statens maritima museer.

Läs mer på vår hemsida: www.sjohistoriska.se

Adress
Sjöhistoriska museet
Djurgårdsbrunnsvägen 24, 102 52 Stockholm

KARTA

[mappress mapid=”2″]

Lämna ett svar