Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Vinterns nyheter SkiStar Åre 2012/13


Fotograf/Källa:Jonas Kullman

Åre är en modern skidort med lång historia och med sin internationella atmosfär är Åre Skandinaviens alpina huvudstad. Tåget stannar mitt i byn och inom en dryg timmes restid finns två internationella flygplatser. I Åre finner man, förutom härlig skidåkning, en mängd restauranger med kulinariska upplevelser samt shopping och ett nöjesutbud som man inte alltid kan förvänta sig att hitta i en by. Skidområdet sträcker sig från barnvänliga Åre Björnen i öst, genom utmanande högzon och off pist i centrala Åre, till carvingentusiasternas paradis med Tegefjäll och Duved i väst.

– För första gången någonsin står Åre värd för tre världscuper. Detta visar tydligt Åres bredd och styrka som internationellt konkurrenskraftig skiddestination. Vi satsar även lite extra på Duved denna vinter. Duved är en outnyttjad pärla med högklassig skidåkning och genom att sänka SkiPass-priset för området hoppas vi att gäster som inte har behov av hela Åres utbud ska se detta som ett prisvärt alternativ. Utvecklingen av den prisbelönta och omtalade ljusupplevelsen ”I Jättars Spår” fortsätter. Helt nytt för i år blir att våra gäster även kommer att kunna höra sägnerna berättas genom att vi lägger in ljud på utvalda ställen, säger Niclas Sjögren Berg, Destinationschef SkiStar Åre.

 

Full fart i Åre

För första gången någonsin står Åre värd för inte mindre än tre världscuptävlingar. Damernas alpina världscup äger rum i december och i mars blir det världscup i Freestyle puckelpist och för första gången i Åre, även världscup i Ski Cross. Till förra säsongen valde SkiStar Åre att med genomtänkt belysning av natur och snö att skapa den mystiska sagovärlden ”I Jättars Spår” i anslutning till liften VM8:an. Ljuskonceptet som blivit både internationellt uppmärksammat och prisbelönt anspelar på de sägner som finns om jättarna som sägs ha bott på Åreskutan. Till denna vinter adderas ytterligare ljussättningar samt även ljud i form av åtta stationer där sägnerna från svunnen tid kommer att berättas. Åre satsar även lite extra på Duved denna vinter. Duveds gäster kommer att erbjudas ett större aktivitetsutbud och en sänkning av SkiPass-priset på Duvedskortet. Nytt för i år är också att gästen nu kan köpa ett säsongkort enbart för Duveds skidområde, där även Tegefjäll ingår. Ett prisvärt alternativ för de gäster som inte har behov av hela Åres utbud.

Triss i världscuptävlingar

Åre fortsätter sin långsiktiga satsning på utlandsmarknaderna genom att arrangera årligen återkommande internationella event. Denna vinter står Åre för första gången någonsin värd för inte mindre än tre världscuptävlingar. Detta visar tydligt Åres bredd och styrka som internationellt konkurrenskraftig skiddestination. Åres långa tradition av att årligen arrangera Alpina världscuper har sedan några år tillbaka expanderat till att även innefatta Freestylevärldscupen. För första gången någonsin kommer nu Åre även att arrangera världscup i Ski Cross.

Alpin världscup damer, 19-20 december

Freestyle världscup, 16-17 mars

Ski Cross världscup, 14-17 mars

Direktflyg från Finland

Blue1 öppnar i december en ny nonstopförbindelse mellan Helsingfors och Åre/Östersund Airport, endast 50 minuter från Åre. De finska gästerna har efterlyst nya alternativ att ta sig till Åre och nu uppfylls önskemålen. Den nya linjen erbjuder ett konkurrenskraftigt alternativ att resa till Åre och ligger helt i linje med Åres satsning på prisvärda transportlösningar och bäddar för en fortsatt internationalisering. Flyglinjen kommer att trafikeras torsdagar och söndagar från slutet av december till och med den 1 april.

 

Åre satsar på Duved

Till denna vinter satsar man i Åre lite extra på den till viss del outnyttjade skidpärlan Duved som erbjuder högklassig skidåkning. Genom en sänkning av Duvedskortet samt införandet av ett 30 % billigare säsongkort enbart för skidområdet Duved/Tegefjäll blir detta ett prisvärt alternativ för de gäster som inte har behov av hela Åres utbud. I Duved pågår även ett arbete för att inför vintern erbjuda gästerna ett större aktivitetsutbud.

 

Värdskapsutbildning 2.0

SkiStar Åre har under 5 år arbetat med kompetensutveckling av medarbetare inom värdskap och bemötande. Utbildningen är webbaserad och har tagits fram tillsammans med det lokala företaget Xpectum i Åre. Detta har genom de gästundersökningar som årligen görs visat sig vara mycket framgångsrikt. I ett led att skapa ett ännu mer välkomnande Åre väljer man nu att ta detta till en mer autentisk nivå, då man även låter gäster vara en del av utbildningen.

 

Uppmärksammad ljusupplevelse ljudsätts

Till förra säsongen valde SkiStar Åre att med genomtänkt belysning av natur och snö skapa en mystisk sagovärld i backarna i anslutning till liften VM8:an. Ljuskonceptet är framtaget i samarbete med Ljusarkitektur och anspelar på sagor och sägner kring jättarna som sägs ha levt på Åreskutan. SkiStar Åre fortsätter denna vinter satsningen på det internationellt uppmärksammade och prisbelönta ljuskonceptet ”I Jättars Spår”. Till denna säsong adderas ytterligare ljus samt även ljud för att Åres skidgäster på utvalda ställen ska kunna höra sägnerna om svunna tider i Åre berättas. Nedfarten i sig är över 3 500 meter lång och aspirerar på titeln ”världens längsta belysta nedfart”. ”I Jättars Spår” kommer att vara öppen under kvällsåkningen i VM8:an och ingår i SkiPasset.


Fotograf/Källa:Mikael Silkeberg 

 

Mitt i backen

Igloos 1 000 m ö h

Till kommande säsong öppnar en ny attraktion mitt i Åres skidsystem. På Åreskutans sluttning, mitt i skidsystemet, med utsikt över hela Åredalen och 1 000 meter över havet satsar Åre Igloos på snöigloos för övernattning, mat, bubbelbad och aktiviterer. Vintern 2012 byggdes en första testigloo på platsen. Beredning av markområdet har redan påbörjats för att snabbt kunna komma igång med byggnationerna när snön kommer.

 

Mer mat i backen

Restaurang 720 som bytt ägare bygger till vintern ut restaurangen med 100 nya sittplatser samt en stor terrass. Bramwells Wig Wam som sedan tidigare finns i Tegefjäll expanderar med ännu en trevlig matkåta i Åre Björnen i anslutning till Hermelinenliftens bergstation.

 

Snöflingeklubben växer

Småbarnsföräldrarnas favorit och klubben för 3-5 åringar, Snöflingeklubben, finns sedan tidigare i Åre Björnen men flyttar nu även in i Rödkullen i Åre. Snöflingeklubben ger föräldrarna möjlighet att åka skidor själva medan barnen leker och busar tillsammans med utbildad personal.

 

Kort om Åre:

Åre är Skandinaviens alpina huvudstad med en internationell atmosfär. Tåget stannar mitt i byn och inom en dryg timmes bilresa finns två internationella flygplatser. Åre stod 2007 värd för de alpina världsmästerskapen vilket säger det mesta om utförsåkningen. I Åre finner man, förutom härlig skidåkning, en mängd restauranger med kulinariska upplevelser, ett stort aktivitetsutbud och shopping som man inte förväntar sig att hitta i en by. Åre håller toppklass och är en mycket välbesökt skidort med ca 1 miljon skiddagar årligen. Fördelningen av SkiStar Åres gäster är 71 % svenska och 29 % internationella gäster.

 

Läs mer på http://www.skistar.com

 

Lämna ett svar