Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Winter fun Jämtland Härjedalen


Tjejgäng på skidor i Jämtland Härjedalen. Fotograf/Källa:Anders Robertsson/Jämtland Härjedalen Turism

Skidåkning i Jämtland Härjedalen innebär givetvis mängder av gemenskap och ”fun”. Ta med kompisgänget eller familjen och besök Åre, Vemdalen, Funäsfjällen, Lofsdalen eller någon av våra många andra anläggningar.

Trippelsvart, helikopterlyft eller monomed. 300 mil skoterled, tysta vinterlandskap eller frusen surfing. Bad i varm fjäll-jacuzzi eller hastigt dopp i isvak. Winter fun är aktiviteterna du inte får missa. Som vanligt när det gäller Jämtland Härjedalen står naturen, adrenalinet och frihetskänslan i fokus men givetvis finns rofyllda äventyr för både själ och sinne. Och visst erbjuds även en rad vintriga evenemang!

Tombola. Inte ett åk för vem som helst. Detta åk röjdes av två legendariska friåkar-fantomer i Funäsfjällen och ligger på K1:s norrsida, till höger om linbanan i Tännäskröket. Det är ett åk med konsekvenser, ramlar du är det så brant att du kommer att rulla nerför branten likt en tombola tills det flackar ut eller du träffar ett träd. Observera att åket är trippelsvart och bäst passar skidåkare i Funäsmaffia-klass!

Heli delight. Unna dig själv ett helikopterlyft om benen hellre vill ladda ur energin nedför än uppför. Jämtlandsflyg samarbetar bl a med äventyrsföretagen Strapatser i Funäsfjällen och Årefjell och kan lyfta dig och dina fetaste lagg eller din cykel när det är barmark.

Rätt utrustad? När du ska lämna storstaden och bege dig ut i skog och mark finns många oumbärliga produkter från Jämtland Härjedalen. Värm dig innerst med Woolpower, välj skalplagg från Klättermusen eller Lundhags, laga mat på Trangia och övernatta i tält från Hilleberg. För den som vill vara mer citychic och ändå sportig, finns Peak Performance (som startade i Åre) och värmande täck-kjolar från Skhoop.

Körkort i pulkabacken. Livet på vintern är mer än skidor, mycket mer. Det är snöborgar, pulkor och kälkar också. I Vinterstaden Östersund finns en riddarborg av snö och ett Storsjöodjur av is som bjuder in till att åka kana. I Persåsen kan du till och med ta körkort för snowracer och åka i en specialbyggd backe för ändamålet.

Isbalett på frusna sjöar. Till issäsongen 2003 såldes helt plötsligt 3 000 par skridskor i Östersund. Förklaringen är att då skapades Medvinden – den 10-15 km plogade isbanan som varje vinter prepareras från Östersund till Kungsgårdsviken, Frösön. Hyr skridskor i Vinterparken Östersund eller ta med egna till någon av alla våra frusna sjöar.

På en röd Monomed. När snön knarrar under skorna och bildar ett hårt täcke på vägen är en spark det rätta fordonet. Monomeden är typen för dig med bra balans och känsla för stil medan en traditionell spark är för dig som gillar en stadigare framfart. Hyr en spark i Vinterparken i Östersund.

Fisken finns under isen. Isfiske kanske inte är vinterns mest actionfyllda aktivitet, men det är nog så spännande att använda isborren och spana efter fisk i hålet genom isen med ett pimpelspö i handen. Isfiska i t ex Bräcke, Östersund och Strömsund.

Skoteräventyr. I Jämtland Härjedalen finns oändliga möjligheter för skoteräventyr. I Härjedalen t ex finns över 300 mil preparerade leder. Välj mellan en kort snöskotersafari med guide eller långturer med övernattning. Skotersafari finns bl a i Funäsfjällen, Vemdalen, Lofsdalen, Södra Årefjällen, Åre, Bydalsfjällen, Strömsund, Bräcke, Krokom och Östersund.

Som en Yeti. För mycket snö, för lite snö, för lös snö eller bara för att det är en annan upplevelse. Prova på att gå en tur med snöskor och upptäck vinterlandskapet till fots. Passar även utmärkt för dig som vill gå uppför och göra egna svängar utanför liftsystemen. Prova snöskor i t ex Vemdalen, Södra Årefjällen och Södra Storsjöbygden.

Eget hundspann. En gnistrande vinterdag, ivriga hundar, en släde och du själv som förare av ekipaget! Prova på hundspann i bl a Åre, Södra Årefjällen, Vemdalen, Strömsund, Bräcke, Krokom och Östersund.

Skidskyttetalang? Tycker du att det ser lätt ut på TV när skidskyttarna ligger eller står och skjuter mot de svarta prickarna så att de vita locken går igen? I bl a Edsåsdalen, Vålådalen, Ramundberget och Östersund kan du testa dina egna talanger med instruktör.

Vinterbadare. Oavsett om du är en baddare på att bada eller inte så är det något speciellt med att sitta i ett varmt bad och titta upp mot vinterstjärnorna. De flesta destinationerna i Jämtland Härjedalen erbjuder vinterbad i tunna med eller utan bastu och isvak intill.

Frusen surfing. Kite är vinterns surfingalternativ. Med vindens hjälp åker du skidor eller snowboard över en fjällsluttning eller frusen sjö med en vindskärm, så kallad kite. Prova kite bl a på Storsjön.

Halkkörning med stil. Hos Kall Autolodge kan du lära dig kontrollera kraften i de mest krävande vinterförhållanden du någonsin kan tänkas råka ut för. På isbanor, vanliga vägar och i terräng, bakom ratten på en Porsche.

”För att du är värd det”. Efter en egoprövande dag i backen eller någon annan vinteraktivitet är det helt ok att skämma bort sig själv med en lyxig spavistelse. Samtliga destinationer i Jämtland Härjedalen har olika former av spa och behandlingar, t ex Copperhill Mountain Lodge i Åre, Fjällnäs och Storhogna Högfjällshotell & Spa.

Vintriga evenemang 2012/2013

Skidskytte WC – Östersund 25 nov-2 dec

Jamtli Julmarknad – Östersund 7-9 dec

Snö, test & fest – Åre 14-16 dec

FIS WC Alpint damer – Åre 19-20 dec

Vemdalens stora skidtest – Vemdalen 28-29 dec

Ljungdalsracet – Ljungdalen 31 dec

Vemdalsslalom – Vemdalen 4-6 jan

Blogger Ski camp med Sofia Bjursjö – Ramundberget 10-13 jan

Arctic Cat Cup – Östersund 12-13 jan

Vasaloppsläger med Anna Olsson och Jan Ottosson – Bruksvallarna 17-20 jan

Vålådalen Ski Classic Marathon – Vålådalen 19 jan

Offerdalspropagandan – Offerdal 19 jan

Student Ski Week Vemdalen – Vemdalen 20-24 jan

Östersund Super Sno-X – Östersund 31 jan

Studentkortet Skiweek Åre – Åre v. 3-5

Skoterns Julafton – Åkersjön 25-27 jan

SkoterEvent Storåbränna – Storåbränna 2 feb

Jämtkraft Ski Marathon – Östersund 2 feb

Zenskii-kurs med Peter Buchar – Ramundberget 7-10 feb

Nordic Ski Marathon – Tänndalen 16 feb

Östersund Winter Rally – Östersund 22-23 feb

Amundsen Race – Strömsund 23 feb

Lopme Naestie – Funäsdalen 26 feb-2 mar

Helags Adventures Snowshoe Race – Tänndalen 3 apr

Gregoriemarknaden – Östersund 7-9-mar

WC Ski Cross – Åre 15-16 mar

WC Freestyle – Åre 15-16 mar

Årefjällsloppet – Årefjällen 22-23 mar

Flyktingloppet – Gäddede 23-24 mar

Big Jump Cup – Vemdalen 28-30 mar

Påskfest i Björnrike – Björnrike 28-30 mar

Påsksmällen i Klövsjö – Klövsjö 20-30 mar

Duvedsrajden – Duved 29 mar

Påskmaskerad på Vemdalsskalet – Vemdalen 30 mar

Påskrännet – Ljungdalsfjällen 30 mar

Hildings Grand Prix – Vemdalen 7 apr

Fjälltoppsloppet – Funäsfjällen 12-14 apr

Björnrike Challenge – Vemdalen 13 apr

Åre Cross Country Open – Åre 13 apr

Vårforum – Vemdalen 18-20 apr

Fjällfest – Storulvån 18-21 apr

K2 Women´s Camp – Ramundberget 18-21 apr

Freeridecamp med Lotten Rapp – Ramundberget 18-21 apr

Vemdalsstörten – Vemdalen 20 apr

Skutskjutet – Åre 20 apr

Piststilen slopestyletävling – Ramundberget 26 apr

Chinese Downhill – Ramundberget 26 apr

Freeride – Åre 26 apr-1 maj

After ski 1000 – Ramundberget 27 apr

JOI & Alpine Challenge – Åre datum ej fastställt

Red Bull Home Run – Åre datum ej fastställt

SkiStar Hot Dog Challenge – Åre 28 apr

1:a Majtrofén Tänndalen – Tänndalen 27-29 apr

Med reservation för ändringar. Fler evenemang hittar ni i evenemangskalendern på jamtland.se.

Jämtland Härjedalen Turism

Rådhusgatan 44

831 82 Östersund

Hemsida: http://www2.jamtland.se

 

Lämna ett svar