Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Adam Dahlberg tävlar i Bocuse d’Or i Lyon!

adamvit500
Fotograf: Magnus Magnusson

Bocuse d’Or världens mest prestigefyllda matlagningstävling.

Den 29-30 januari 2013 tävlar Adam Dahlberg för Sverige i Bocuse d’Or, Kock-VM i Lyon.

Adam ska på fem timmar och 35 minuter tillaga det godaste som världen har smakat: en kötträtt och en fiskrätt med förutbestämda råvaror.

kockar

I juni i år kvalificerade han sig genom att ta silvermedalj i Kock EM och knep därmed en av de 24 åtråvärda platserna i Lyon.

Den 29-30 januari 2013 i Lyon genomförs världens mest prestigefyllda matlagningstävling, Bocuse d’Or. Sveriges representant i VM, Adam Dahlberg, ska på fem timmar och 35 minuter tillaga det godaste världen har smakat i en kött- respektive fiskrätt. Han har sedan augusti tränat dagligen på att tillaga rätterna. Den 30 januari klockan 18:00 vet vi hur det har gått.

Adam Dahlberg tog silvermedalj i Kock-EM Bocuse d’Or Europe i juni 2012, vilket gav honom en av de åtråvärda 24 platserna i Kock-VM i Lyon i januari. Konkurrensen ökar i VM med tävlingsländer som USA och Japan som tränar på heltid året om, men Adam är säker på sin sak:

– Jag kan inte annat än sikta på guld i Lyon. Jag vet att jag har det i mig. Råvarorna passarmig perfekt och med dem ska jag skapa det godaste världen har smakat. Det här är min chans, och jag tänker ta den, säger Adam Dahlberg.

I VM 2013 i Lyon är huvudråvarorna för kött; oxfilé, oxsvans, oxkind och högrev, med vilka Adam ska skapa en rätt med tre garnityrer och sås. Fiskrättens huvudråvaror, som meddelades så sent som i november, är piggvar och hummer. Med dessa råvaror tränar Adam varje dag tillsammans med sitt team.

fiskfat

Adam Dahlberg är en kock utan stora gester. Eftertänksamhet går före yvighet. Tålmodig, detaljorienterad, dedikerad och envis är några ord som beskriver honom. Matnörd likaså.

– Adams egenskaper är perfekta för den här tävlingen. Han låter sig inte distraheras, vilket tillsammans med många träningstimmar, stort fokus och mycket mod i köket kan ge honom guld i Lyon, berättar coach Peter Jelksäter.

Läs mer på http://gastronomisverige.se/

Lämna ett svar