Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Volvo Personvagnar presenterar V40 Cross Country!

Kapabel crossover med stark karaktär!

v40_Cross_Countrya
Foto/Källa; Volvo Personvagnar/Volvo Personbilar

Volvo Personvagnar banade redan 1997 väg för ett helt nytt segment med Volvo V70 Cross Country.

Nu, 15 år senare, tar nya Volvo V40 Cross Country den unika kombinationen av en kapabel, robust bil med elegant utstrålning till helt nya höjder genom att etablera en Cross Country bland premiumbilarna i C-segmentet.

– Nya V40 Cross Country bygger på den tradition vi startade 1997 med V70 Cross Country. Den är framtagen för kunder som vill krydda vardagen med lite äventyrskänsla, säger Lex Kerssemakers, Senior Vice President Product Strategy & Vehicle Line Management vid Volvo Personvagnar. Han tillägger:

– Och när du ger dig av på ett riktigt äventyr ute i naturen är bilen kapabel nog att ta både dig och din utrustning hela vägen dit. Fast du måste förstås klättra upp för bergssidan själv…

v40_Cross_Countryb
Foto/Källa; Volvo Personvagnar/Volvo Personbilar

En bil för alla vägtyper

När Volvos XC-modeller glatt spänner sina muskler visar V40 Cross Country i stället upp en elegantare robusthet med de unika detaljerna helt integrerade i de eleganta formerna.

– Just där ligger skillnaden mellan våra XC och Cross Country modeller. En XC är en utpräglad crossover med framhävda designdetaljer och en upphöjd förarposition. En Cross Country är en uttrycksfull, mer kapabel version av en herrgårdsvagn eller kombikupé, förklarar Lex Kerssemakers och tillägger:

– När det gäller köregenskaper är V40 Cross Country redo att ta sig an de allra mest sportiga konkurrenterna. Körupplevelsen bjuder på en attraktiv mix av dynamik och komfort.

Föraren i en V40 Cross Country sitter 40 mm högre än i en standard-V40. Den kapabla känslan förstärks med en rad unika Cross Country detaljer:

Lika stora hjul som på en Volvo V70, med fälgar upp till 19 tum.

Front med mörk kontrasterande stötfångare, grill med mönster som en bikaka och upprättstående positionsljus.

Skulpterade nedre sidopartier i kontrasterande färg.

Bakre stötfångare i kontrasterande färg och med inbyggd hasplåt.

Elegant crossover-karaktär

V40 Cross Country, en femdörrars bil med fem sittplatser, har också en rad andra eleganta detaljer med direkt koppling till muskulösa SUV:er, t ex den svarta, anodiserade högblanka inramningen av sidorutorna, de svarta backspegelkåporna och railsen som smidigt följer taklinjen.

– Cross Country versionen behåller V40:ans eleganta framtoning tack vare att de robusta detaljerna har noga integrerats i formgivningen. Men den har ändå en utåtriktad, uttrycksfull karaktär som ser till att den är redo för lite tuffare äventyr, säger Simon Lamarre, som ansvarat för exteriördesignen av V40 Cross Country.

v40_Cross_Countryc
Foto/Källa; Volvo Personvagnar/Volvo Personbilar

Tema i koppar och brunt

Lanseringsfärgen Raw Copper går igen även inne i bilen, t ex i de kontrasterade sömmarna. Uttrycket kan förstärkas ytterligare av dem som väljer en mittkonsol i utförandet Copper Dawn. Läderklädseln finns i fem olika versioner, inklusive accentfärgen Espresso Brown.

– Eftersom våra kunder är individualister vill vi ge dem stora möjligheter att sätta sin personliga prägel på bilen. Alla inredningsalternativ har samma starka emotionella karaktär som bilens exteriör, säger Maria Uggla som ansvarat för framtagningen av färger och material. Hon tillägger:

– De tvåfärgade klädslarna är perfekta för dem som vill ha en riktigt personlig look. Vi vill öppna upp alla möjligheter. Mörkt och elegant? Skandinaviskt ljust? Sportigt och robust? Välj själv vilken interiör som passar just din personlighet.

v40_Cross_Countryd
Foto/Källa; Volvo Personvagnar/Volvo Personbilar

Flexibilitet för alla typer av äventyr

Volvo V40 Cross Country ser till att den äventyrslystne har den flexibilitet som krävs för att ta med både vänner och utrustning på turen.

Baksätets ryggstöd kan delas 40/60 och är lätt att fälla för att underlätta lastning av långa föremål. I bagageutrymmet finns ett praktiskt, hängande lastnät. Ett mjukt skyddsnät är tillval och en variant i stål finns som tillbehör.

V40 kan förses med ett ”extragolv” i bagageutrymmet. Lösningen ger en rad möjligheter:

Fäll upp det – och få hängare för matkassar.

Fäll bort det – för maximal lastvolym.

Plant golv – för dig som vill lasta långa föremål.

Vänd upp-och-ner – och få skyddad yta och stor lastvolym.

Passagerarsätet fram kan fällas framåt för att skapa ännu mer lastutrymme.

Förutom de båda permanenta fästkrokarna finns även krokar för matkassar i extragolvet. Utrymmet mellan det övre och undre golvet har ett dolt förvaringsutrymme.

Tillbehörsprogrammet innehåller fack som håller mindre föremål på plats och lastsystem med en avdelare för lastutrymmet, en lastrem och två golvskenor.

Smart förvaring

Under armstödet finns ett förvaringsutrymme för till exempel CD-skivor. Här finns även anslutning för antingen USB/iPod eller AUX, beroende på typen av ljudanläggning. Armstödet är inställbart. Två mugghållare och ett 12V-uttag är inbyggda framför armstödet.

Handskfacket har plats för två drickaburkar eller flaskor som kyls med kall luft från det elektroniska klimatsystemet.

Andra förvaringsutrymmen:

Inställbara nackstöd i framsätet och på baksätets mittplats.

Ett fack för solglasögon ovanför förardörren.

Pennhållare i handskfacket.

Praktiska förvaringsutrymmen under instrumentpanelen, på de främre stolsdynornas framkant, på baksidan av framstolarna och på båda sidor av baksätet.

En annan smart detalj är det dränerade specialfacket för en isskrapa i båda framdörrarna..

Sju olika stämningsbelysningar

Innerbelysningen har utformats för att ge en känsla av ”scenbelysning”. LED-lampor lyser upp strategiska områden. Föraren kan välja mellan en inställning som anpassar ljuset från rött till blått beroende på innertemperaturen och sju andra stämningsbelysningar. Läslamporna fram och bak kan dimmas.

v40_Cross_Countrye
Foto/Källa; Volvo Personvagnar/Volvo Personbilar

Fyrhjulsdrift för bättre körbarhet

V40 Cross Country har klassledande köregenskaper. Möjligheten att välja fyrhjulsdrift (All Wheel Drive) på bensinturbon T5 ger ännu bättre körbarhet på alla vägar i alla väder.

Den femcylindriga, turboladdade 2,5 liters T5-motorn har en effekt på 254 hk och ett vridmoment på 400 Nm, inklusive 40 Nm överladdning under acceleration. T5 kommer med automatlåda och accelerationen 0-100 km/h går på 6,1 sekunder. Bränsleförbrukningen är 7,8 l/100 km (EU, kombinerad körning).

På vissa marknader finns T5 också i en tvålitersversion med 213 hk och 300 Nm vridmoment.

T4, en 1,6 liters GTDi-motor har 180 hk har ett maximalt vridmoment på 270 Nm, inklusive 30 Nm överladdning. Bränsleförbrukningen ligger på 5,5 l/100 km i V40 Cross Country. Det motsvarar koldioxidutsläpp på 129 g/km.

En tvåliters, fyrcylindrig T4-motor med 180 hk och 300 Nm finns tillgänglig på vissa marknader.

Smidig Powershift-växellåda

T5-versionen kommer med en sexstegad automatisk växellåda medan T4 kan kombineras med den automatiska sexstegade Powershift-lådan eller en sexväxlad manuell låda. Powershift fungerar i princip som två parallella manuella växellådor med separata kopplingar, ett system som ger snabba, bränslesnåla växlingar.

Läs mer på http://www.volvocars.com/se/all-cars/volvo-v40-cross-country/Pages/default.aspx

Lämna ett svar