Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Höga hastigheter på snö och is – Volkswagen ser fram emot Rally Sweden!

Polo_R_WRC800
Bilden; Polo R WRC

Efter den framgångsrika premiären i Monte Carlo, där Sébastien Ogier kom tvåa, har Volkswagen Motorsport nu siktet inställt på säsongens andra deltävling av rally-VM – Rally Sweden, 7-10 februari. Snöigt och isigt väglag väntar teamet och den 315 hästkrafter starka rallybilen Polo R WRC.

Rallyt, med start och mål i Karlstad och med serviceplatsen i Hagfors, är en tuff utmaning för både förare och teknik: rallybilarna drivs till sin yttersta gräns i det kalla vädret. Kylan är dock inget hinder för de tusentals entusiastiska fansen. Med tält och lägereldar utmed vägarna i skogen trotsar de minusgraderna för att på nära håll uppleva de höga farterna och långa hoppen.

– Efter en bra start på säsongen ser hela teamet nu fram emot nästa utmaning, Rally Sweden. Vi är mycket motiverade och fulla av tillförsikt. Dock är alla i teamet väl medvetna om att det goda resultatet som uppnåddes i Monte Carlo inte fullt ut är en indikation på hur vi ligger till i förhållande till våra konkurrenter, säger Jost Capito, chef Volkswagen Motorsport, och fortsätter:

– Rally Sweden är helt unikt. Hastigheten på snön och isen är mycket hög. Detta är endast möjligt med extrema dubbdäck, som endast används i detta rally. Hur som helst, varje rally är en utmaning för teamet. Vårt arbete i Monte Carlo-rallyt höll högsta klass och nu vill vi följa upp detta i Rally Sweden.

Snön, isen, kylan: Rally Sweden är en unik utmaning

Under Monte Carlo-rallyt var den stora frågan vilka däck som skulle användas. I Sverige blir det betydligt lättare för förarna och ingenjörerna att välja. De enda däck som är aktuella är dubbade vinterdäck. Däremot kommer kylan runt Hagfors och Karlstad spela en avgörande roll: prognoserna förutspår temperaturer runt minus 10 °C under rallyt. Detta kommer att sätta både teamet och material på svåra prov.

Rally Sweden består av 22 specialsträckor och är 339 kilometer långt. Årets rally tar sig från Karlstad upp mot Hagfors och Filipstad, över norska gränsen, tillbaks till Sverige via Torsby och landar slutligen på Stora Torget i Karlstad. Öppningssträckan är den så kallade superspecialsträckan på Färjestadstravet i Karlstad på torsdagkvällen – en publikfriande sträcka som också körs på fredag kväll.

Hagfors Service Park är navet i Rally Sweden. Under de intensiva rallydagarna blir flygplatsen i Hagfors mötesplatsen för alla människor och verksamheter med koppling till VM-tävlingen.

Jari-Matti Latvala regerande mästare

Förare från norra Europa har traditionellt haft en ”hemmafördel” på Rally Sweden: 2004, blev den flerfaldige världsmästaren Sébastien Loeb (Citroën) den första och enda förare hittills utanför Finland, Norge och Sverige att vinna rallyt sedan det hölls första gången år 1950.

2012 års vinnare var Jari-Matti Latvala med kartläsaren Miikka Anttila (båda från Finland), som nu kör Polo R WRC för Volkswagen Motorsport. Den andra Polon körs av Sébastien Ogier med kartläsaren Julien Ingrassia (båda från Frankrike).

Citat Inför Rally Sweden

Jari-Matti Latvala, Polo R WRC # 7

– Jag gillar verkligen Rally Sweden. Tävlingen kräver en mycket snabb och flytande körstil på de svenska skogsvägarna. Det finns inget att kritisera förutom en sak: det kan bli mycket kallt med temperaturer på så lågt som minus 20 eller minus 30 grader. Fram till nu har jag kört 500 mil på snö i Polo R WRC. Vi kommer dock sätta in ytterligare en testdag på snö innan rallyt startar. Bilen fungerar mycket bra under dessa förhållanden, jag är redan mycket nöjd med hur den känns att köra. Jag har många goda minnen från Rally Sweden, som min första WRC-seger 2008 och, naturligtvis, min vinst där förra året. Mitt mål i år är att sluta bland de fem bästa.

Sébastien Ogier, Polo R WRC # 8

– Säsongen kunde knappast ha börjat bättre för oss. Vi åker till Sverige med 18 poäng till teamet vilket är en trevlig sits att vara i, det gör att vi kan slappna av lite. Men vi står inför ett nytt rally och låt oss se vad vi kan åstadkomma på detta väglag. Det är svårt att förutse vad som väntar oss, det vet vi först efter de första specialsträckorna. Jag gillar verkligen Rally Sweden, om snöförhållandena är goda är det verkligen roligt att köra. Medelhastigheten är ganska hög och greppet med dubbdäcken är fantastiskt. Jag älskar att köra bort stora drivor av snö och is med en rallybil.

 

Volkswagen i WRC

Genom att delta i FIA World Rally Championship (WRC) skriver Volkswagen ännu ett kapitel i sin framgångssaga med motorsport. Volkswagen vann totalsegern i Dakar-rallyt med Race Touareg 2009, 2010 och 2011 – en av de tuffaste rally-tävlingarna i världen. Med den fyrhjulsdrivna och 315 hästkrafter starka Polo R WRC ställer Volkswagen Motorsport nu upp i VM-rallyts toppklass. WRC erbjuder Volkswagen en möjlighet att visa upp sig på en global plattform i en idrottslig konkurrens. Ingen bilmodell är mer lämpad för utmaningen än Polo – en av Volkswagens mest producerade och sålda modeller i världen. Följ VW-teamet på www.rallytheworld.com

Visste du att …

… Rally Sweden kördes för första gången 1950 och att rallyt arrangeras för 60:e gången 2013? Sedan 1950 har det endast varit tre år då rallyt inte körts i WRC: år 1974 avbröts det på grund av oljekrisen och 1990 på grund av dåligt väder. Under 2009 var rallyt inte med i WRC-kalendern.

… rallyt ansågs vara alltför lätt när det stoppades 1990? Då fanns det för lite snö för att arrangera ett riktigt Rally Sweden.

… Rally Sweden är ett verkligt ”hemmarally” för skandinaviska förare? Endast en gång har rallyt, som är den enda tävlingen i kalendern som alltid körs på is och snö, vunnits av en förare utanför Sverige, Norge och Finland. År 2004 vann Sébastien Loeb och hans kartläsare Daniel Elena (F/MC, Citroën).

… Volkswagens testförare Carlos Sainz har en anmärkningsvärd framgång i Rally Sweden? ”El Matador” kom tvåa vid fyra tillfällen mellan 1996 och 1999, och har ytterligare pallplatser då han kom trea 2001 och 2002. Det fattas bara en seger.

… arrangörerna av Rally Sweden delar ut ”Colins Crest Award” för det längsta hoppet över ett krön på Vargåsen-sträckan? Priset instiftades 2008 som en hyllning till skotten Colin McRae. Tidigare vinnare: Khalid Al Qassimi (UAE), Marius Aasen (N), Ken Block (USA) och Ott Tänak (EST).

…Volkswagen är Official Car för Rally Seden? Detta vilket innebär att man förser Svenska Rallyt AB med drygt 40 bilar av olika slag. Bilarna kommer att användas som föråkarbilar, som säkerhetsbilar, inom TV-produktionen, inom mediearbetet samt i en rad övriga sammanhang före, under och efter rallyt. Under Rally Sweden arrangerar Volkswagen också olika former av evenemang för såväl kunder som samarbetspartners.

Ställning FIA World Rally Championship (WRC)

Förarmästerskapet

1. Sébastien Loeb, 25 poäng

2. Sébastien Ogier, 18

3. Dani Sordo, 15

4. Mikko Hirvonen, 12

5. Bryan Bouffier, 10

Märkesmästerskapet

1. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team, 37 poäng

2. Volkswagen Motorsport, 18

3. Abu Dhabi Citroën Total World Rally Team, 15

4. Qatar M-Sport World Rally Team, 10

5. Lotos WRC Team, 8
Kontakt

Volkswagen Personbilar Sverige AB

Hantverksvägen 9

151 88 Södertälje

Vår hemsida: http://www.volkswagengroup.se/

Facebook: www.facebook.com/VolkswagenSverige

Twitter: http://twitter.com/VWSverige

YouTube: www.youtube.com/user/VolkswagenSverige

En kommentar till “Höga hastigheter på snö och is – Volkswagen ser fram emot Rally Sweden!

Lämna ett svar