Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Officiellt världsrekordförsök under Jokkmokks marknad!

islyktor800
Fotograf/Källa:Lapland Vuollerim

Det första världsrekordförsöket i sitt slag någonsin – under Jokkmokks Marknad satsar byn Vuollerim på att göra världens största installation av islyktor. Traditionen att smycka bygden med islyktor den första veckan i februari fyller tio år. Det hoppas byborna få fira med en plats i Guinness Rekordbok genom ett lyckat Guinnes World of Records® försök.

Välkommen att ta del av historien om hur ett par kvinnor i bygden drog ihop de mest aktiva föreningarna och satte igång islyktetraditionen som nu engagerar var och varannan av de 800 byborna. Träffa islykteveteranerna som har lika många sätt att göra islyktor på som det finns recept på palt och mjukkaka. Hör dem berätta om sina olika, stundtals dråpliga försök att göra den perfekta islyktan. Islyktan som luktar jordgubb och Islyktan som är gjord i en parabolantenn är bara några exempel.

Historien om Islyktornas by visar hur en liten bygd i Lapplands inland genom generationsöverskridande samarbete kan åstadkomma något som berör såväl besökare som bybor.

Lyktorna tänds den 5:e februari och kommer att lysa upp bygden i fem dagar.

Om Swedish Lapland Tourism

Swedish Lapland Tourism är en organisation byggd på ca 550 medlemmar i turistnäringen i Norrbottens län samt i Skellefteå kommun. Kommunerna har delegerat besöksnäringsfrågor till tio destinationsorganisationer. Swedish Lapland används som varumärke i marknadsföringen för turism i norra Sverige.Verksamheten finansieras delvis av EUs strukturfonder åren 2011-2013.

Adress
Swedish Lapland
Kyrkogatan 13, 972 32 Luleå

Vår hemsida; http://www.swedishlapland.com/

Lämna ett svar