Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Klättra på ett halvt ton urtidsis!

På Vildmarksmässan, 7-10 mars, får besökarna en unik möjlighet att klättra på ett halvt ton urtidsis, som är en kalvad del av Sveriges största glaciär, Salajekna. På plats finns också Världsarvet Laponia och regeringens Arktiska råd för att uppmärksamma klimatfrågor.

I Arjeplog finns Salajeknaglaciären. Glaciären påminner om hur landskapet sett ut under istiden. Salajeknas is är som äldst 11 000 år gammal och ligger inom Världsarvet Laponia.

– Från Arjeplog har vi tagit med oss ett glaciärblock från en ytterkant. Det är ett block under smältning. Nu vill vi visa upp glaciärisen på Vildmarksmässan för alla besökare. Samtidigt erbjuder vi människor att komma till Arjeplog och själva göra ett besök i Salajekna, säger fotograf Maria Söderberg, som är initiativtagare till projektet.

Maria Söderberg har undersökt om det är tillåtet att ta med sig en bit av glaciären, som utgör en del av Världsarvet Laponia. Från länsstyrelsens naturvårdsenhet kom beskedet att de har inte har något att invända såvida inte rennäringen störs, eller åverkan på området blir för stor.

– Vi har tagit en kalvad del, ett block som redan är avskilt från den stora isen, förklarar Maria Söderberg.

Efter mässan kommer Geovetenskapliga institutionen på Stockholms universitet att försöka tidsbestämma isen.

Vildmarksmässan äger rum på Stockholmsmässan 7-10 mars och är öppen torsdag 12-20, fredag 12-20 och lördag-söndag 10-18. Parallellt pågår även Nordens största båtmässa Allt för sjön (2-10 mars

Stockholmsmässan

Mässvägen 1

125 80 Stockholm

Vår hemsida; http://www.stockholmsmassan.se/

 

En kommentar till “Klättra på ett halvt ton urtidsis!

Lämna ett svar