Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Årets Äventyrare på Vildmarksmässan

På Vildmarksmässan, 7-10 mars, delas utmärkelsen Årets Äventyrare ut, den mest prestigefyllda utmärkelsen som finns i den svenska äventyrsvärlden idag.

Bland tidigare vinnare återfinns bland andra Fredrik Sträng, Renata Chlumska och Ola Skinnarmo.

Sammanlagt delas fyra priser ut. Förutom Årets manliga och kvinnliga Äventyrare som årligen tilldelas en man och kvinna för enastående prestationer inom begreppet äventyr, utses också Decenniets Äventyrare till en person som under lång tid genomfört svenska expeditioner som varit banbrytande, både i Sverige och internationellt. Denna gång handlar det 1970-talet. Därtill utdelas stipendiet Årets Äventyr, vars syfte är att inspirera och uppmuntra fler svenskar att ge sig ut i naturen och uppleva sitt livs äventyr.
Summan är 40 000 kr och kan sökas för alla typer av projekt.

– Vi är en ganska liten äventyrsnation, inte så stor som Norge, Storbritannien och Frankrike till exempel. Men vi har många duktiga äventyrare som gjort härliga äventyr, som förtjänar att uppmärksammas. Det var därför vi instiftade priset år 2005. Det är en höjdpunkt för alla inom äventyrsvärlden, när pristagarna kommer till Vildmarksmässan, träffar besökarna och håller föreläsningar, säger Fredrik Erixon, grundare av Årets Äventyrare.

Priserna delas ut lördagen den 9 mars kl.12.00 på Äventyrsscenen.

De nominerade för Årets Äventyrare 2012 är:

Anneli Wester
Ingen annan har rest så långt som Anneli för att nå toppen av Cerro de Plata, The Silver Mountain, i Pakistan.

Christian Bodegren
Christian åkte till Venezuela och paddlade genom Sydamerika bland krokodiler, pirayor och bitande insekter, ofta uppströms i veckor.

Gustav Cronhamn
Gustav genomförde bland annat en vandring över flera glaciärer i Sarek.

Lars Bengtsson
Lars expeditionen sträckte sig från Vancover, genom USA, Mexico, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua och Costa Rica för att avslutas i Panama.

Linda Västrik
Linda Västrik har följt en pygméstam i Kongos djungler.

Mattias Skantz
Mattias besteg 366 bergstoppar under ett år.

Vera Simonsson
Veras seglade över det stormiga havet mellan Falklandsöarna och den subantarktiska ön Sydgeorgien.

Leif Kindlund
Leif vandrade, paddlade och släpade själv kanoten längs med Ahkkanasjohka – Karasjoka. Det tog 18 dagar innan han träffade de första människorna längs älven.

Janne Corax
Janne begav sig till Asiens mest isolerade område, denna gång bergskedjan Kunlun.

Stiko Per Larsson
Stiko vandrade från Trondheim till Stockholm. Samtidigt samlande Stiko Per in pengar till SOS Barnbyar och fick totalt in 80 000 kronor. Turnén pågick under 38 dagar, det blev 920 kilometer till fots och 40 konserter.

Vildmarksmässan äger rum på Stockholmsmässan 7-10 mars och är öppen torsdag 12-20, fredag 12-20 och lördag-söndag 10-18. Parallellt pågår även Nordens största båtmässa Allt för sjön (2-10 mars)

Stockholmsmässan
Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Vår hemsida; http://www.stockholmsmassan.se/