Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Krigspropaganda och raketforskning – det händer på Armémuseum i mars 2013

Armémuseum med Artillerigården!Fotograf/Källa:Martin Nordström

Nära Östermalms torg, ligger Armémuseum som del i den helhet som kallas Artillerigården med anor från mitten av 1600-talet. I huvudbyggnaden har det varit militärhistoriskt museum sedan 1879 och under årens lopp har utställningarna skiftat.

Armémuseum i mars bjuder på föredrag om raketforskning i samarbete med Svensk flyghistorisk förening , bokpresentation av ”Hur kunde det ske?” av Barbro Eberan och en visning om kasernerna, ett av 1900-talets största byggnadsprojekt. Dessutom bjuder vi in till kulturella after-works på tisdagskvällar med gratis inträde. Då har vi bland annat visning om ”Krig och Media” som handlar om krigspropaganda och vilket effektivt verktyg det kan vara och har varit när man sålt in krig till befolkningen.

Fredag 8/3 13:00 Visning: Krigets kvinnor – Internationella kvinnodagen

Är krig något manligt? Varför berättas det så sällan om kvinnor i krigshistorien? Följ med på en visning som spänner över 400 år från stormaktstidens soldathustrur till andra världskrigets lottor och dagen kvinnor i försvaret.

Söndag 10/3 14:00–17.00 ”Flyg med historia”. Föredrag med axplock och nedslag i flyg med historia. Sten Wahlström, känd radioman från Karlstad, berättar bland annat om tysk raketforskning i Peenemünde. I samarbete med Svensk flyghistorisk förening. Begränsat antal platser.

Tisdag 12/3 Fri entré – Kulturell after work 17-20

17:30 Visning: Krig och media – propaganda, informationsspridning och krigsjournalistik. Sociala medier, dagspress och kungaporträtt. Alla förmedlar de något och är ypperliga verktyg när man vill sälja in kriget hos befolkningen. Denna visning handlar om hur medier har använts och fortfarande används i krig som verktyg eller aktör för att påverka befolkningen.

Torsdag 14/3 13:00 Visning: Från hyddor till kaserner – ett av 1900-talets största byggnadsprojekt

Lördag 15/3 13:00 Visning anpassad för synsvaga – Mellan stormaktstid och industrialisering

14:00 Barnvisning 6-12 år: En soldat marscherar på sin mage. Även en soldat måste äta för att orka. Vad åt man i fält? Hur skötte man sin mage? Och hur smakade egentligen Karl XII:s skorpor?

Tisdag 19/3 Fri entré – kulturell after-work 17-20

18:30 Bokpresentation “Hur kunde det ske” – understreckare i SvD om Ungern med Barbro Eberan, Carlsson förlag. Begr antal platser.

Torsdag 21/3 13:00 Visning: Militära olyckor i Sverige under 1900-talet

Adress
Armémuseum
Besöksadress: Riddargatan 13
Box 14095, 104 41 Stockholm Stockholm

Vår hemsida: http://www.sfhm.se

Det här är Armémuseum

Armémuseum är ett historiskt och dagsaktuellt museum som skildrar Sveriges historia från 1500-tal till nutid med betoning på militärhistoria. Dramatiska scenerier i full skala gestaltar viktiga händelser i svensk historia och spännande föremål visas i modern tappning. De permanenta utställningarna speglar människan och hur vi påverkas i krig, de tillfälliga utställningarna belyser dagsaktuella ämnen.

I museets samlingar finns vapen, uniformer samt 5 000 troféer framförallt från 30-åriga kriget, Trofésamlingen är unik och ingår i ett internationellt kulturarv. Till Armémuseum hör ett arkiv och bibliotek.