Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Museets dag på Vänersborgs museum den 16 mars!

KAN SJÄLV! – På Vänersborgs museum. Foto Ian Schemper

Välkommen till museets dag på Vänersborgs museum den 16 mars mellan kl. 11 – 16. I år är temat natur med en spännande blandning för både stora och små.

Bland annat föreläser Stefan Edman om en glömd vildmark på Bredfjället, biologen Jan Uddén berättar om fågellivet i Vänerlandskapen, veterinären Herbert Lundström bjuder på djuriska fadäser och de allra minsta får själva upptäcka naturens förutsättningar.

Hela dagen är det fri entré till samtliga aktiviteter. Välkommen!

Det här händer under dagen:

Kl. 12.00: Röster från Skogen – människor och natur på Bredfjället

Författaren Stefan Edman tar oss med till en glömd ”vildmark” alldeles nära – till Bredfjället öster om Ljungskile. Tillsammans med fotografen Jan Töve har Edman dokumenterat en värld vid sidan om de större allfarvägarna. Här får vi möta enstöringen Verner i sin stuga, Blinda Mina med plogen, bikungen Hugo, bärdrottningen Hildur och många fler av skogsgårdarnas och backstugornas folk. Stefan Edman har tidigare arbetat som miljörådgivare åt statsministern, varit sakkunnig i miljöfrågor på Miljödepartementet samt delaktig i framtagandet av socialdemokraternas miljöprofil på 1990-talet.

Kl. 13.30: Tofsvipan, blåsippan och citronfjärilen – fenologiska betraktelser i Vänerlandskapen

Biologen och naturfotografen Jan Uddén, en känd radioröst från P4 Väst. Vi står inför en tid då mycket händer i naturen, flyttfåglarna återvänder till sina häckningsplatser, blommorna börjar spira i den bortsmältande snön och insekterna prövar sina vingar i vårsolen. Särskilt intressant är det i våra

trakter då vänersborgsområdet utgör ett av landets viktigaste flyttfågelsträck. Med sin fängslande berättelse till vackra bilder kommer Jan Uddén att vägleda oss genom många av de fascinerande förändringar vi nu kan se i vår natur.

Kl. 15.00: Djuriska fadäser

Veterinär Herbert Lundström har en lång erfarenhet av att leva med och vårda våra tamdjur – inte minst i rollen som länsveterinär i Älvsborgs län under en lång följd av år. Han har under sin yrkesbana haft förmånen att råka ut för fadäser som i backspegeln gärna roar lyssnaren – inte minst då de berättas av Lundström själv. I dagens föredrag kommer ni att få möta såväl döda som röda katter, grisar, kor och inte minst några minnesvärda personer ur människosläktet som korsat Lundströms väg.

Varje timme 11:00-15:00 För de yngre

Följ med vår pedagog Marianne Erwing på en spännande upptäcktsfärd bland museets fåglar. Varför ser fåglarna ut som de gör, vad äter de och hur låter de?

Hela dagen: För de allra minsta

För just er som är mellan 0-2 år finns möjlighet att upptäcka naturens mysterier i utställningen Kan Själv – Natur! Här kan ni på egen hand ta er runt i rum och landskap – känn och upptäck naturens värme, kyla, vindar och grönska – på ert eget sätt.

Hela dagen: Museet bjuder på kaffe i Vaktmästarbostaden

Vila er en stund mellan aktiviteterna i museets vaktmästarbostad där vi bjuder på kaffe under hela dagen.

För mer information:

Peter Johansson, Vänersborgs museum

Tfn: 0521 – 57 26 76

Mobil: 070 – 544 75 39

E-post: peter.f.johansson@vgregion.se

Webb: www.vanersborgsmuseum.se
Adress
Västarvet
Edsvägen 1 B, 462 35 Vanersborg

Vänersborgs museum erbjuder spännande berättelser i en autentisk miljö om 1800-talets syn på natur och kultur – ett British Museum i miniatyr.