Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Tiveden – Gudarna skog!

Om man precis har köpt en ny bil så känns det förmodligen trist att bara använda den till att köra till mataffären och tillbaka. Så packa in familjen eller vännerna i din Honda cr-v 2013 eller Accord och ratta ned till underbara Västergötland. Västergötland har flera intressanta turistattraktioner att erbjuda – speciellt för den historieintresserade då Västergötland har en mycket rik historia bakom sig som Sveriges vagga. Läs mer om passande bilmodeller som Accord på Hondas hemsida.

För att få den där vildmarkskänslan rekommenderas ett besök i Tivedens nationalpark. Om du någonsin kommer att se ett troll, så är det där! Tiveden är en gränsskogsområde mellan Västergötland och Närke berömt för sin ovanliga natur.

Honda_INsight640

Klippor, stenar och uråldriga träd bildar grottor och gömställen som länge användes av ståtrövare. För att ta sig till Närke var köpmännen tvungna att kämpa sig genom den nästintill ogenomträngliga skogen, ett perfekt tillfälle för rövarna att hoppa fram från sina gömställen och ta vad de ville ha.

stockholmadventurestivedengammelskog550
Tiveden, Foto: Tomas Bergenfeldt

Numera behöver man lyckligtvis inte oroa sig för rövare, man kan ägna sig åt vandring och avsluta med ett uppfriskande bad i sjön Fagertjärn – berömd för sina vackra röda näckrosor.

Namnet Tiveden tros komma från en sammansättning av namnet på Tyr (Ti) – den fornnordiska guden som fick sin hand avbiten av Fenrisulven och ved som är en äldre benämning på skog. Tiveden skulle alltså enligt den tolkningen betyda Gudarnas skog. En annan, lite tristare teori, är dock att ti- skulle stå för tudelad och anspela på att skogen var delad mellan Götaland och Svealand. Efter ett besök i Tiveden så kan ni själva bestämma vilken tolkning ni vill göra av namnet – Gudarnas skog kommer nog inte att kännas så främmande. Förhoppningsvis får ni även en glimt av något av de många troll som det sägs fortfarande gömmer sig i ståtrövarnas gamla grottor.