Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Swedish Music Hall of Fame slår upp portarna den 7 maj 2013.

Swedish Music Hall of Fame är ett nytt hus på Djurgårdsvägen 68 i Stockholm där historier från den svenska populärmusikens utveckling från tidigt 1920-tal fram till idag berättas.

spagat680

Besökaren får uppleva musik och dess tidsanda, från Ernst Rolf till Swedish House Mafia.

Dessutom inrymmer huset ABBA The Museum.

ABBA640
ABBA i fornstora dagar! Foto:Bengt H Malmqvist ©

Swedish Music Hall of Fame presenterar sitt innehåll

Swedish Music Hall of Fame slår upp portarna den 7 maj 2013. På Djurgårdsvägen 68 färdigställs just nu det nya huset som även inrymmer ABBA The Museum. I Swedish Music Hall of Fame ska historier från den svenska populärmusikens utveckling från tidigt 1920-tal fram till idag berättas. Här möter besökaren musiken och dess tidsanda, från Ernst Rolf till Swedish House Mafia. Arbetet med innehållet har pågått i över ett år med intentionen att öka kunskapen och intresset för svensk populärmusik och dess historia.

Swedish Music Hall of Fame är en musikalisk mötesplats med utställningar som lyfter vårt svenska kulturarv. När dörrarna slår upp ges en bred och nära bild av svensk populärmusik från 1920 fram till idag. Varje decennium representeras av ett eget rum där tiden fångats genom musikvideos, texter, objekt, med mera. I dessa rum får besökaren en känsla av den specifika tidsandan och musiken. Journalisten Jan Gradvall står bakom den skriftliga sammanfattningen av varje årtionde. Biografier om de olika artisterna har skrivits av Bengt Palmers.

Den inledande tidslinjen i utställningen ger exempel på hur musik, media, teknikutveckling och samhälle påverkar varandra, i stort och smått. Från kristallmottagare och stenkakor via vinylplattor, freestyles och CD-skivor till dagens ”abstrakta moln”. Med start i 20-talets tillgängliggörande av musiken genom radiosändningar och skivspelare till den gränslösa musikvärld som finns idag.

I utställningen visas även objekt från utvalda svenska artister såsom Monica Zetterlund, Zarah Leander, Hasse & Tage, Cornelis Vreeswijk, Yngwie Malmsten, First Aid Kit, Carola och Povel Ramel.

– Populärmusiken är fylld av olika röster och toner som är under ständig utveckling. Vi vill som öppningsutförande i detta nya hus hylla denna brokighet som tio decennier av populärmusik har skapat, säger Charlotte Wiking, vd för Swedish Music Hall of Fame.

PostkodLotteriet stödjer Swedish Music Hall of Fame med 29 miljoner kronor.

– Populärmusiken har alltid haft en viktig roll i samhället, inte bara som underhållare utan också som en källa till inspiration och förändring. Vi är därför glada över att göra Sveriges första populärmusikmuseum möjligt, säger Niclas Kjellström-Matseke, vd för Svenska PostkodLotteriet.

Specialutställning med Joakim Strömholm

Swedish Music Hall of Fame kommer likt populärmusiken att vara i ständig utveckling och förändring. Med temporära utställningar sätts extra fokus på en viss genre, artist eller musikalisk företeelse. Först ut är ett urval av Joakim Strömholms fotografier med koppling till det svenska musiklivet. Här visas ett 40-tal bilder från 1965-1987, varav flera aldrig tidigare visats. Strömholms musikbilder tillgängliggör artister och livet kring musiken på ett nära, och ofta känsloladdat sätt.

Hall of Fame

Med start i november kommer svenska musiker, producenter eller låtskrivare att utses till Hall of Fame. En jury ansvarar för den årliga invalsprocessen och årets inval offentliggörs under hösten.

Programverksamhet för grundskoleelever

I syfte att öka kunskap och intresse för svensk populärmusik och dess historia har Swedish Music Hall of Fame arbetat fram en pedagogisk verksamhet för grundskoleelever.

– Den pedagogiska verksamheten riktad till skolungdom är en av anledningarna till att huset finns. En av grundpelarna är att sprida kunskap till nya generationer, även om verksamheten också vänder sig till vuxna. Till exempel kan både skolor och företag testa den bästa gruppövning som finns – nämligen att spela i en ensemble, säger Charlotte Wiking vidare.

I programverksamheten ingår även mindre spelningar och kurser samt unika evenemang nära kopplade till aktuella musikhändelser. Den 7 maj, på premiärdagen, offentliggörs 2013 års Polarpristagare. Ett fördjupat samtal om pristagarna kommer att ske på Swedish Music Hall of Fame klockan 17:00 samma dag. Medverkar gör Alfons Karabuda, prisnämndens ordförande, Stefan Forsberg och Kim Hedås från prisnämnden, med flera. Moderator är Jan Gradvall.

Kontakt:

Charlotte Wiking, vd, Swedish Music Hall of Fame, charlotte.wiking@smhof.se, 076-880 61 64.