Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

S:t Olavsleden återinvigs efter 500 år!

S:t Olavsleden stolpe, Fotograf/Källa:Leif Arne Holme

Efter 500 år i glömska återinvigs den 580 km långa pilgrimsleden, S:t Olavsleden, mellan Selånger och Trondheim. Den 1-7 september 2013 sker premiärvandringen som avslutas med en invigningsceremoni i Nidarosdomen, Trondheim.

– Ambitionen är att S:t Olavsleden ska bli Skandinaviens svar på El Camino, Santiago de Compostela och jag hoppas att många tar chansen och bokar in sig på premiärvandringen. Det kommer att bli något alldeles extra, säger Putte Eby, projektledare för S:t Olavsleden.

karta680

Bilden – Från Selånger i Västernorrland, Sverige till Trondheim i Norge går S:t Olavsleden. Fotograf/Källa:www.stolavsleden.com

S:t Olavsleden var under medeltiden en av de fyra stora pilgrimslederna i världen, i paritet med vandringslederna mot Jerusalem, Rom och Santiago de Compostela. Nu i september väcks leden till liv igen i samband med två parallella vandringsevent i Norge och Sverige som avslutats med en pampig ceremoni den 7 september i Nidarosdomen, Trondheim.

Under premiärvandringen i september kan man vandra själv eller boka ett paket komplett med guide, mat och tak över huvudet.

– Att vandra under några dagar – eller kanske veckor – längs en gammal pilgrimsled innebär för många att man skapar sig tid för sin egen inre resa som kanske också kan bli starten på något nytt, säger Putte Eby.

S:t Olavsleden går från hav (Östersjön)till hav (Atlanten) och målet är att S:t Olavsleden redan nästa sommar ska locka ett par tusen internationella vandrare och på sikt även cyklister.

Vikbron680
Bilden – Vikbron. Fotograf/Källa:Svanthe Harström

Om S:t Olavsleden

S:t Olavsleden går 580 km från Bottenhavet till Atlanten. Den svensknorska leden startar utanför Sundsvall, i Selånger, där Olav Haraldsson i början av juli 1030 landsteg efter några år i landsflykt. Han gick med sin här till Norge för att kristna landet och ta tillbaka kungatronen. Leden utsågs 2010 till ”Cultural Route of the Council of Europe”.

Färden tog slut i Stiklestad, där Olav blev dödad i ett fältslag den 29 juli. Sedan Olavs kropp flyttats till Nidaros, dagens Trondheim, började den mäktiga Nidarosdomen byggas. Gravplatsen började locka pilgrimer från hela Europa.

S:t Olavsleden går i ett varierat landskap med stora skogar, älvdalar, öppet odlingslandskap och höga fjäll fram till den blågröna havsfjorden i väster. Leden uppdelad i fem etapper med drygt tio mil i varje. Startpunkter är Selånger, Borgsjö, Östersund, Åre, Stiklestad och med avslut i Trondheim.

Vandrare kan välja att starta och gå i mål på många andra orter, och det finns förslag på dagsetapper här på hemsidan. Kanske vill du gå en dagstur, eller göra en riktigt lång tur efter leden – och den som vandrar tio mil får diplom.

Mer information om invigningsvandringen i september, finns på http://www.stolavsleden.com/

 

2 kommentarer till “S:t Olavsleden återinvigs efter 500 år!

Kommentarer inaktiverade.