Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Årets melodifestival på Göteborgs Naturhistoriska Museum!

Göteborgs Naturhistoriska Museum – i exklusivt samarbete med valarna i valsalen – bjuder in till årets Melodifestival 2013. Under helgen 18-19 maj kan du komma och lyssna på ljuva toner från havets skönsjungande giganter. Glöm inte att komma och rösta på din favorit!

Under helgen på Göteborgs Naturhistoriska Museum får höra sånger från Knölvalen, Späckhuggaren, Grönlandsvalen, Narvalen och Vitvalen. I år har vi också publikens val, Havslommen bland de tävlande. Kom och lyssna på havets skönsjungande giganter och rösta på din favorit. Vilken låt vinner i år?

Här är juryns tankar om några av de deltagande djuren, först ut är Späckhuggaren:

Späckhuggaren har liksom sina släktingar delfinerna en rik repertoar av visslingar, knorranden, klickljud, skall och yl. Liksom mänskliga soulsångerskor är späckhuggaren en mästare på att ”waila”. Vi blir inte förvånande om vi får höra en smäktande ballad i år.

Späckhuggare har alla en unik personlig röst som de andra valarna i flocken känner igen. Späckhuggaren kan producera ljud utan att släppa ut luft genom blåshålet. I stället flyttas luften mellan olika håligheter i näsan. Smart om man vill spara på luften! Det händer att späckhuggaren släpper ut bubblor av luft genom blåshålet under sången. Men det handlar mer om visuella effekter än ljudproduktion.

Även Islommen verkar ha ett starkt bidrag i år.

Islommen har med sin vackra och en aning kusliga sång kvalat in till finalen som publikens val. Denna arktiska dykare uppträder i en dramatisk svartvit scenklädsel med harlequin-rutig mantel.

Populationen av islom har minskat drastiskt de senaste åren. Därför har vi skäl att vara oroade för islommens deltagande på lång sikt. Fenvalens protest angående islommens deltagande avslogs då det inte finns något i reglerna som hindrar andra än valar att delta. Det enda kravet är att deltagaren bemästrar undervattensarenan.

Vi måste också tyvärr meddela att Blåvalens bidrag är diskvalificerat. Risken för hörselskador hos publiken är för stor anser jurygruppen. Blåvalen kan vissla med en ljudstyrka på hela 188 decibel, en jetmotor har en ljudstyrka på ynka 160 decibel.

Läs mer på; http://www.gnm.se/Kultur_Default.aspx?id=58450

 

Västarvet är Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv. Genom förebyggande och konsultativa insatser med fokus på kulturmiljö, naturvård, arkeologi, konservering och slöjd bevarar vi natur- och kulturarvet – men bedriver också ett framtidsinriktat utvecklingsarbete i hela Västra Götaland. 

Västarvet driver verksamheten på Bohusläns museum, Göteborgs Naturhistoriska museum, Lödöse museum, Forsviks Bruk, Slöjd & Byggnadsvård, Vänersborgs museum, Vitlycke museum och Västergötlands museum. Läs mer om Västarvet på www.vastarvet.se