Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Fira Norges Nationaldag – 17 maj

Foto; Nancy Bundt – Visitnorway.com

Den 17 maj firas den norska nationaldagen stort i hela landet med barnparader, festivaler och andra evenemang.

Parader, vimplar och musik

De färgglada paraderna den 17 maj består till stor del av barn med vimplar och flaggor – det är inte en militär uppvisning. Dagen firas entusiastiskt i hela landet och inte minst i Oslo, där tusentals människor samlas längs Karl Johans gate mitt i stan för att se på paraderna. Många samlas också på Slottsgården, där man kan få en glimt av kungafamiljen som brukar komma ut på slottets balkong och vinka till paraden.

Norways_National_680
Foto; Nancy Bundt – Visitnorway.com 

Runt 100 skolor och musikkårer deltar i Oslos barnparad, som är Norges längsta. Paraden utgår från Festningsplassen och Youngstorget och går sedan förbi Stortinget (norska riksdagen), därefter vidare längs Karl Johans gate från Stortorvet till slottet och slutligen till stadshuset (kl. 9.00-13.00).

I Bergen utgår den största paraden från Torgallmenningen kl. 10.30 och avslutas vid Festplassen, i norra änden av Lille Lungegårdsvann, efter att ha gått runt i centrum.

Läs mer här om 17 maj! 

Norways_National_Day-in_Osl
Foto; Nancy Bundt – Visitnorway.com

Läs mer om vårt fantastiskt vackra grannland här; http://www.visitnorway.com/se/