Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Nu lanseras pollenrapporten.se

Foto; Naturhistoriska riksmuseet

Naturhistoriska riksmuseet utvecklar pollenprognoserna på webben och lanserar en helt ny webbplats, bara om pollen: pollenrapporten.se

Här kan besökarna kontrollera om pollenallergin är på väg att bryta ut genom att läsa en aktuell pollenrapport. Här finns prognoser, notiser, grafer och annan information om pollen.

– Den vanligaste frågan vi får är: ”när kommer björkpollen?”. Den frågan får vi varje år, ofta ett bra tag innan björkarna börjar blomma, ända fram tills de gör det. Sedan följer frågorna om när de slutar, säger Agneta Ekebom, intendent och biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Analyser och rapporter om pollen görs av Naturhistoriska riksmuseets palynologiska laboratorium sedan 1973. Antalet besökare till pollenprognoser på webben har ökat för varje år. Därför får nu pollenrapporten en helt egen sajt.

En av nyheterna är riksprognosen. I den beskrivs pollensituationen för hela landet, och var det finns risk för höga halter av olika pollenslag den närmaste tiden.

– Det bästa med sajten är att den är lättillgänglig via mobilen och att den har förbättrats med den överskådliga prognosen för hela landet, som snabbt ger en bild av hur pollensituationen ser ut. Likaså ger den nya presentationen av prognosen i form av ifyllda ”pluppar” snabb, och förhoppningsvis lättillgänglig, information medan den mer informativa texten fortfarande finns kvar, avslutar Agneta Ekebom

Pollenprognoserna kommer från 18 mätstationer runt om i landet, på följande orter: Abisko (referensstation), Borlänge, Bräkne-Hoby, Bäckefors, Eskilstuna, Forshaga, Göteborg, Hässleholm, Jönköping, Luleå, Malmö, Norrköping, Nässjö. Stockholm, Sundsvall, Umeå, Västervik, Östersund.

Mätstationerna drivs av Naturhistoriska riksmuseet, av Göteborgs universitet och av olika landsting.