Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Nu invigs Kullaleden – som startar och slutar i Helsingborg!

Foto; Johan Hammar, © Kullaleden

Lördag 1 juni invigs Kullaleden, en ny vandringsled längs den nordvästskånska kusten, från Kärnan i Helsingborg i söder, via Kullaberg till Utvälinge i norr. Leden blir den första i Skandinavien som får den internationella certifieringen Leading Quality Trail (LQT).

En del av Kullaleden är en ny delsträcka av Skåneleden och sträcker sig från Kärnan i Helsingborg i söder till Utvälinge i norr via Kullaberg. Kullaleden är 70 kilometer lång och erbjuder många varierade upplevelser längs sträckan.

Kullaberg_GoranLock_680
Foto; Göran Lock, © Kullaleden

– Det finns mycket att upptäcka längs den här vandringsleden. Den passerar både slott som Sofiero, Kulla Gunnarstorp och Krapperup, men också den här delen av Skånes varierade natur, med till exempel fågelrika sandstränder och Kullabergs dramatiska klippformationer, säger Linda Hellberg, naturvårdare på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.

Josefinelust_680
Foto; Johan Hammar, © Kullaleden

Längs den orangemarkerade Kullaleden finns nya informationsskyltar och sevärdhetsskyltar som berättar mer om intressanta platser. Kullaleden är en del av Skåneledens delled 5, den så kallade Öresundsleden. I och med Kullaleden har Skåneleden fått en helt ny sträckning längs hela Höganäs kommuns kust och upp till Utvälinge.

JH_Nabben680
Foto; Johan Hammar, © Kullaleden

Internationellt certifierad vandringsled

Kullaleden är certifierad enligt Europeiska vandrarföreningens (ERA) kriterier för Leading Quality Trail (LQT). Det innebär en kvalitetssäkring av ledens fysiska standard liksom upplevelser och service kring leden. Certifieringen förnyas vart tredje år. Kullaleden blir den första internationellt certifierade leden i Skandinavien och den tredje i Europa. Förra året certifierades den första LQT i Österrike och nästa i Luxemburg.

Officiell invigning av Kullaleden lördag 1 juni

Invigningen av Kullaleden äger rum på Kullaberg lördag 1 juni klockan 14:00. Dit kommer löpare, som startat från Kärnan på morgonen. Festen håller på både lördag och söndag med aktiviteter runt hela leden.

Läs mer om invigningen på; www.kullaleden.se

Ett samarbetsprojekt

Kullaleden/Skåneleden Nordväst är ett leaderprojekt som startade 2011. Projektägare är Höganäs kommun i nära samarbete med Helsingborgs stad, länsstyrelsen och Region Skåne samt boende och markägare på Kullahalvön.