Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Tommy Myllymäki representerar Sverige i Bocuse d’Or, Kock-EM

Bilderna; Tommy Myllymäki©Per Erik Berglund

Idag kl. 14.00 blev det klart att det är Tommy Myllymäki som är Sveriges representant i Bocuse d’Or 2014-2015.

Han kommer att tävla under Kock-EM, Bocuse d’Or Europe i Stockholm 7-8 maj 2014.

Svenska Bocuse d’Or Akademien, där bland andra Mathias Dahlgren, Henrik Norström och Paul Svensson ingår, har haft den svåra uppgiften att utse den svenska representanten bland sex välrenommerade kockar. Efter två dagars tävling och kriterierna: smak, presentation och enskilda intervjuer valdes Tommy Myllymäki som mest lämpad för uppgiften att representera Sverige i Bocuse d’Or Europe 2014. Placeringen i Bocuse d’Or Europe i Stockholm är sedan avgörande för att få en plats till Kock-VM, Bocuse d’Or i Lyon, januari 2015.

Tommy_Myllymakipris_Per_Eri

Tommy Myllymäki representerade Sverige i Bocuse d´Or 2011 där han blev silvermedaljör. Han blev Årets kock 2007 och knep även vinsten i matlagningstävlingsprogrammet “Kockarnas kamp” 2012. Han lägger för närvarande mycket av sin tid på sin nystartade restaurang Sjön i Jönköping.

Han driver även ett flertal andra restauranger som Julita Wärdshus utanför Katrineholm och Restaurang Spira samt är kreativ ledare på Sturehof, Riche och Teatergrillen i Stockholm.

– Det känns fantastiskt att ha uppnått mitt första mål och otroligt hedervärt att få representera Sverige i Bocuse d’Or igen. Förra gången, år 2011, fick jag silver och nu satsar jag självklart på guld, säger Tommy Myllymäki.

Årets kandidater var:

Tomas Diederichsen (Commis: Lars Brennwald), Christofer Ekman (Commis: Emil Österberg), Klas Lindberg (Commis: Sigfrid Hanberger), Tommy Myllymäki (Commis: Albin Edberg), Gustav Trägårdh (Commis: Ditte Forsen) och Alexander Sjögren (Commis: Viktor Ellström). Se separat information om kandidaterna.Kockarna hade två och en halv timme på sig att tillaga en personlig fiskrätt samt en kötträtt med tre garnityrer och en sås.

Huvudråvaror de tävlande hade att arbeta med var för fiskrätten; sej, ostron och hjärtmusslor från Västkusten, levererade av Nordsjöfisk.

mattallrikb

Köttet var kotlettrad med långa revben (utan ryggben) samt lägg och innerfilé från svensk unggris, levererad av Svenskt Butikskött.

mattallrika

Juryns motivering:

Tommy Myllymäki har lyckats skapa en nutida, fräsch och spännande personlig sej med goda mineraltoner och mycket texturer. Den gotländska grisen har han presenterat på ett varsamt och mycket tekniskt raffinerat sätt. Han har lyft fram grisen med traditionella och nya smaker som skapar en fulländad anrättning i sann Bocuse d’or anda.

Tommy Myllymäkis meny:

Fiskrätten

Sej med havssmaker och mild rök

Sejrygg pocherad i buljong på alger och rökta musslor och champinjoner.

Tempererad tartar av buken med ingefära och inlagd kålrabbi.

Blomkål, gurka och ärtor.

Salta blad och pepparrot.

Ljummen havsmajonäs med ostron, kaviar och gräslök.

Kötträtten

Svenskt griskött från Havdhem i variation med inspiration av tradition

Urbenad kotlett stekt med lök, champinjoner, murklor och sommartryffel.

Plommon- och ankleverspäckad filé med rotselleri och timjan.

Steksky med vinäger och svartpeppar.

Stuvade champinjoner och murklor med sommartryffel.

Ugnsbakad svål.

Knyte på rökt fläsklägg med ärtor, äpple och buljong.

Variation av kål: syrad gelé på rödkål, krokett med brynt savoykål, kokt blomkål och

spetskål med mild kummin.

Färskpotatis med smör och lök.

Om Gastronomi Sverige AB

Gastronomi Sverige ägs av medlemmar i Svenska Bocuse d’Or Akademien; Melker Andersson, Markus Aujalay, Jonas Dahlbom, Mathias Dahlgren, Fredrik Eriksson, Sven-Åke Larsson, Christer Lingström, Henrik Norström, Paul Svensson samt Kurt Weid. Gastronomi

Sveriges vision är att på bred front utveckla det svenska köket och sprida kunskap om svensk gastronomi inom och utom Sverige.

GASTRONOMI SVERIGE · RÖKERIGATAN 4 · S-121 62 JOHANNESHOV

Läs mer på; http://gastronomisverige.se/