Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Pelargonium – Wild & Sweet, sommarutställning på Tjolöholms Slott

Foto; Tjolöholms Slott

Pelargoner har blivit en del av den svenska folksjälen. En älskad blomma. Vacker och lättodlad. De flesta av oss odlar bara en eller ett par sorter, men det finns hundratals av dem! Vi ser dem gärna som en växt från Medelhavet, men de har sitt ursprung i Sydafrika. På 1600-talet fördes de första pelargonerna till Europa och de blev snabbt populära.

Tjolöholms sommarutställning 2013 ger dig massor av blomsterprakt, inspiration, sinnliga upplevelser samt en historisk- och botanisk exposé. Möt Årets pelargon – den nya, eldiga och intensiva “Velvet Red”. Lär känna den retrotrendiga engelska pelargonen, de tuffa moderna hybriderna och bekanta dig med de små söta vildarterna från Sydafrika.

Utställningen är öppen varje dag 1 juni-1 september kl 10.30-16.30. Entré till slottet, utställningen, vagnsmuseum och Slottskyrkan 100 kr, barn 5-14 år 25 kr. Entré endast till utställning 60 kr. Utställningen visas i Manegen, samma byggnad som Slottsbutiken.

Pelargondag i Allmogebyn 14 juli kl 11-16

I sommar får pelargonerna en egen dag vid den gamla eken i hjärtat av Allmogebyn. Medverkande är bl a Gunnel Carlsson, Hallands pelargonsällskap, Hans Asplund och hans fru från Pelargonfönstret samt Åkrabergs trädgård.

Pelargonium är ett samarbetsprojekt mellan ett tjugotal odlare. Svenska Pelargonsällskapet är en av de största utställarna. Bland pelargonerna finns både udda och välkända arter. De moderna hybriderna, den retrotrendiga engelska pelargonen, de små vilda arterna från Sydafrika och naturligtvis årets pelargon Velvet Red.

Utställningens producent Ragnhild Hansson ser till att besökarna också får göra en historisk resa som börjar i Sydafrika på 1600-talet fram till idag. Det blir besök bland annat i engelska slottsträdgårdar, bland allmogen och runt Medelhavet. I Manegen, där utställningen äger rum, kan man som besökare vandra omkring i alla dessa miljöer och njuta av både dofter och blomprakt.

Utställningen är öppen varje dag 1 juni – 1 september kl. 10.30 – 16.30.

Öppningsdagen den 1 juni kl.12 invigningstalar Lasse Anrell, sportjournalist och pelargonälskare

14 juli gästar Gunnel Carlson, svensk trädgårdsjournalist och författare, utställningen.

Information om utställningen på Tjolöholms Slott »

Läs även mer om Tjolöholms Slott här på ListitSweden»  

Tjolöholms slott beläget på en halvö i Kungsbackafjorden. Den nuvarande slottsbyggnaden är uppförd i engelskinspirerad tudorstil 1898 – 1904.

Tjolöholms Slott´s hemsida; www.tjoloholm.se