Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Fotografiska presenterar; Motohiko Odani!

Bilden; Motohiko Odani, Phantom Limb

Time Tomb

13 juni – 25 augusti, 2013

Motohiko Odani är en av Japans mest inflytelserika samtida konstnärer. Han är tämligen okänd för de flesta i Sverige, men han har uppmärksammats med ett stort antal betydande separatutställningar, både i Japan och i Europa. Framförallt fick han stor uppmärksamhet som Japans representant på Venedigbiennalen 2003. Fotografiska är stolta över att presentera utställningen Time Tomb.

– Det är glädjande att vi kan visa en separatutställning med Motohiko Odani, säger Min-Jung Jonsson som är utställningsansvarig på Fotografiska. Motohiko Odani är en konstnär som använder fotografi på ett otraditionellt sätt. Vi vill lyfta fram ett konstnärskap som kombinerar fotografi med skulptur, installationer och videoverk. Det är dessutom spännande att konstnären har valt att kombinera ett av sina mest uppmärksammade verk ”Phantom Limb” med helt nya verk.

Motohiko_sapbubblor_med_ege
Bilden; ”Bubblor” består av 1,4 liter blod – Motohikos egna, som han injicerat i såpbubblorna. Å ena sidan makabert, å andra sidan vackert!

Odani har sina rötter i den japanska skulpturtraditionen som historiskt sett intar en viktig roll i den japanska konsten och är nära besläktad med buddhistiska statyer. Det har påverkat hans arbeten. Likaså att han är född och uppvuxen i Kyoto, centrum för buddhismen sedan 1300 år.

Delar av hans konstnärskap har sitt ursprung i stadens skönhet, andlighet och historia. Motohiko Odani studerade träskulptur på Tokyo University of the Arts, men har efterhand utvecklat ett konstnärligt språk där han aldrig tvekat att använda nya tekniker. Han experimenterar och testar nya uttryck och ifrågasätter våra föreställningar om vad skulptur egentligen är. Han går ständigt vidare i sitt utforskande med metaforer och symboler och kombinerar fotografi med video, installationer och skulpturer.

Hans unika stil och estetiska sinne har vunnit respekt både i Japan och utomlands och 2003 fick han som 31-åring representera Japan på den prestigefulla Venedigbiennalen. Under en period inspirerades Odani av den konstnärliga rörelsen futurismen, inte minst den italienske konstnären Umberto Boccionis syn på skulptur och hur han skapade dynamik och hastighet i sina skulpturer. Det kan man se i flera av hans fotografiska verk.

– Odanis bildspråk lämnar ett oförglömligt, inte sällan oroväckande intryck hos betraktaren. I sina verk gestaltar han visioner om framtiden och transformerar den mänskliga kroppen med skulptur, film och fotografi, förklarar Santo Oshima som har kurerat utställningen. Verkens komplexitet utmanar enkla tolkningar och väcker skräckblandad förtjusning. De balanserar mellan det vackra och det fula, liv och död, det andliga och det världsliga.

Motohiko Odani vägrar inordna sig i givna normer och skapar storslagna, tekniskt skickliga verk som saknar motstycke, som en dräkt med två varghuvuden redo att bita av armarna på den som bär dräkten, skelett av okända varelser, svävande såpbubblor med sitt eget blod. Han väver samman drömmar och verklighet i organiska sensuella former. Det är som ett möte mellan den japanska mästaren Hokusai och Darth Vader.

Utställningen på Fotografiska är ett unikt tillfälle att se och framförallt uppleva en av vår tids mest omskrivna konstnärer. Motohiko Odanis konst skapar reaktioner och väcker frågor. Hur reagerar du på verken och vilka svar får du?

Om Fotografiska

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Fotografiska
Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm, Sweden

Idag 09:00 – 21:00

Telefon 08-509 005 00

E-post info@fotografiska.eu

Webbplats http://fotografiska.eu/