Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Premiärvisning av Katthult på Astrid Lindgrens Värld!

Foto/Källa; Astrid Lindgrens Värld – OBS! Klicka på huvudbilden för större format.

I torsdags premiärvisades det nya området Katthult i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Det var ett flertal representanter för media på plats för att, som första besökare, få se det som är parkens största satsning någonsin och en del av 50-årsjubiléet av den första boken om Emil i Lönneberga. Det nya området för Emil i Lönneberga är en investering på 95 miljoner kronor där man bland annat byggt upp gården Katthult, en stadsmiljö, lekområde och återskapat det gamla kulturlandskapet.

P_Emilb
Foto/Källa; Astrid Lindgrens Värld

Det är den natursköna Ekkullen, som mäter en yta av 4 ½ tunnland, (22 000 m2), som har införlivats i parken och blivit det nya Katthult-området. På familjens Svenssons gård Katthult med alla dess tillhörande byggnader finns allt att se och uppleva som hör en gård till. På kullarna runt gårdstunet har det skapats naturliga läktarplatser för upp emot 1200 åskådare.

På en stor del av Ekkullen har man även återskapat det gamla kulturlandskapet med slåtterängar och betesmarker, som hade en stor och central plats i Astrid Lindgrens författarskap.

Hela området innehåller också mycket annat såsom Krösa-Majas stuga, restaurang Stadsmästargården med sittplatser inomhus för drygt 300 gäster och givetvis med mat lagad från lokala producenter, köksträdgård, vattendrag och små sjöar. Där finns också Lekladan där man kan hoppa i hö och leka på det sätt som Astrid Lindgren och hennes syskon gjorde hemma på gården Näs, bara ett stenkast från parken. Astrid Lindgren har själv sagt om sin barndom: ”Vi lekte och lekte och lekte så det var underligt att vi inte lekte ihjäl oss.”

P_Emilc600
Foto/Källa; Astrid Lindgrens Värld

– När andra parker i Norden presenterar spektakulära åkattraktioner känns det bra att kunna erbjuda en nyhet som handlar om det småländska bondelandskapet på Emils tid, säger Mikael Ahlerup, vd Astrid Lindgrens Värld. Det är en investering helt i linje med våra planer för parkens fortsatta utveckling. Vi fortsätter också att sätta fokus på att förstärka gästens upplevelse av att allt är äkta och sker i stunden och vi gör det på vårt unika sätt som gett oss både nationella och internationella utmärkelser. Det känns viktigt att kunna visa upp ett småländskt landskap, såsom det såg ut på Emils tid och när Astrid Lindgren växte upp, med naturen och leken i centrum, fortsätter Mikael Ahlerup. 2013 växer många barn växer upp i stadsmiljö och kanske inte kommer ut på landet så ofta, med vår nya satsning erbjuder vi den möjligheten för väldigt många barn.

Invigningen av det nya området sker på söndag den 16 juni kl. 11.00. Invigningstalare är Kalmar läns landshövding Stefan Carlsson och invigningen kommer att förättas av Karin Nyman, Astrid Lindgrens dotter samt Maja Berg och Torbjörn Berg, dotter och son till Emil-illustratören Björn Berg.

Läs mer om Astrid Lindgrens Värld här på ListitSweden.se!

Astrid Lindgrens Värld är en teaterpark där besökarna kan uppleva Astrid Lindgrens sagofigurer i sina riktiga miljöer. Parken som grundades 1981 är belägen i Astrid Lindgrens födelsestad Vimmerby. Astrid Lindgrens Värld har varje år ca 450 000 besökare, varav drygt 30 procent ifrån utlandet. Parken har öppet från maj till augusti och helger i september, samt på det svenska och danska höstlovet. Under högsäsongen har Astrid Lindgrens Värld cirka 350 medarbetare, varav 125 arbetar inom teaterverksamheten.