Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Helsingborgs Arena, Helsingborgs Antikmässa 25-28 juli 2013.

Sommarens mest innehållsrika och attraktiva antikmässa är den årligen återkommande Helsingborgsmässan 25-28 juli. 25 av medlemmarna i Sveriges Konst- och Antikhandlareförening ställer ut i A-hallen. Här finns smycken, konst, antikviteter, design, allmoge och mycket mera. I år i nya luftkonditionerade lokaler som rymmer en trevlig restaurang.

Öppet: Tors 11-19 Fre 11-18 Lör 11-18 Sön 10-16

På Helsingborgs Antikmässa 25-28 juli presenteras ett foto föreställande Angelina Jolie taget av den amerikanske stjärnfotografen David LaChapelle vid sidan av den skånska konstnären Märta Måås-Fjetterström unika matta ”Ängarna” och en synnerligen ovanlig 1500-talssked från Malmö. Bredden på mässans utbud är stor – kvaliteten tummar man däremot inte på.

dryckeskanna680

David LaChapelles foto av Angelina Jolie som poserar med en vit häst har stark sensuell utstrålning och är del i en större svit tagen vid ett och samma tillfälle. LaChapelle är reklam- och modefotografen som började sin bana med att assistera Andy Warhol. Efter att ha lärt sig allt om den kommersiella bildvärlden drogs han allt mer åt det konstnärliga hållet. Tidigare i år kunde 250 av hans verk ses på Fotografiska museet som bjöd på den största David LaChapelle-utställningen någonsin. Finns hos Mollbrinks Konsthandel.

stolar680

Märta Måås-Fjetterström är en av Skånes största konstnärer genom tiderna och har med sitt modernistiska formspråk förnyat den svenska mattkonsten. Mattan ”Ängarna” i flossateknik komponerades till den mytomspunna M/S Kungsholm 1928 och tillhör en av Måås-Fjetterströms konstnärliga höjdpunkter. Finns hos Galleri Frendberg.

Antikhandlaren Jan Ribbhagen är en av många som inte kan ge sig till tåls innan Helsingborgs Antikmässa slår upp sina portar. I Ribbhagens monter tronar en skånsk silversked från 1500-talet. Den ovanliga skeden från Gustav Vasas tid är försedd med en tolvfacetterad polyederknopp och bär både mästarstämpel och stadsstämpel. Gustav Vasa införde reduktionen och allt silver med undantag för ätverktyg beslagstogs för att finansiera statens utgifter. Det är en anledning till att 1500-talssilver hör till ovanligheterna och att skeden är så intressant.

skap680

– Det ska bli oerhört roligt att få presentera skeden från Malmö som är en riktig rykare! Det känns också extra bra att ställa ut på sommarens mässa som i år firar med nya lokaler. Vilket lyft det kommer att bli! Vi antikhandlare är taggade och fulla av entusiasm, säger Jan Ribbhagen.

Helsingborgs Antikmässa öppettider: Tors 11-19, Fre-lör 11-18, Sön 10-16

Plats: Helsingborgs Arena

Medlemmarna i Sveriges Konst- och Antikhandlareförening ställer ut i A-hallen:

AntikWest, Antiqvm, Berglöfs Antikhandel, Beso Ur & Antik, Ekenstam Antik, Galleri Claes Moser, Galleri Frendberg, Gula Huset, Johan Sjösten Antikhandel, Bo Knutsson Antik och Konsthandel, Kurt Ribbhagen, Edelstam Konst & Antikviteter, Larssons Antik, Lundgrens, Mollbrinks Konsthandel, Napoleon Inredningar, Windahl Fine Oriental Antiquities & Works of Art P.S.T., Silver o Form, Snäckan Antik, Staaf i Lund, Stens antik, Sweden Antiques, Tumlaren Antikaffär, Zimmerdahl 20th Century Design.

SverigesKonst- och Antikhandlareförening, SKAF, är en branschorganisation för konst- och antikhandlare inom handelsområdena konst, antikviteter och design. Föreningen har 54 medlemmar med säte i Sverige och Finland och är de främsta experterna inom sina respektive områden. Sveriges Konst- och Antikhandlareförening arrangerar vartannat år Skandinaviens ledande antikmässa Grand Antiques, är årligen medarrangör till den stora antikmässan i Älvsjö och Helsingborg konst & antikmässa.

Läs mer på; http://www.helsingborgsutstallningar.se/antikmassa2013/

Se även; http://www.konstantik.se/