Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Välkommen till Arena Ulricehamn – med fokus på natur och kulturarv!

Byggnadsvård, dekormålning, slöjd eller varför inte Ulricehamn runt på 120 minuter? Detta är några exempel på vad Arena Ulricehamn visar prov på under på Arena-veckan som inleds på lördag 31 augusti i Stadsparken i Ulricehamn och avslutas med den internationella Kulturarvsdagen på Vattenverket.

Mellan 31 augusti och 8 september arrangerar Västarvet tillsammans med Ulricehamns kommun, Ulricehamns Energi och flera lokala aktörer Arena Ulricehamn.

maj680

På lördag 31 augusti laddar slöjdare och byggnadsvårdare upp i Stadsparken. Då ligger fokus på visningar och rådgivning om byggnadstraditioner och sunda material med möjlighet att ställa frågor om till exempel dekormålning och träkvaliteter. Detta är inledningen på Arenasatsningen i Ulricehamn och under den kommande veckan erbjuds allt ifrån en utställning om 50-talsliv och vävcafé till föredrag och dramatiserade vandringar. Veckan avslutas med öppet hus hos hembygdsföreningarna och ett grandiost program vid Vattenverket på den internationella Kulturarvsdagen 8 september.

brygga680

Ulricehamn är först ut i det nya Arena-konceptet som handlar om ett tätare samarbete mellan Västarvets och regionens kommuner. Västarvet arbetar aktivt för att skapa samarrangemang med kommunerna i Västra Götaland i syfte att med gemensamma krafter sätta fokus på natur- och kulturarvet i närområdet.

Tillsammans med respektive kommun planeras spännande och relevanta aktiviteter och programpunkter i samverkan med lokala aktörer. Fokus kan bland annat ligga på byggnadsvård, slöjd- och konsthantverk, samhällsplanering, platsutveckling eller lokalhistoriska upplevelser. Förhoppningen är att arrangemangen ska ge inspiration till framtida utveckling och samarbeten.

Läs mer här; http://www.vastarvet.se/ulricehamn

 Om Västarvet
Västarvet är Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv. Genom förebyggande och konsultativa insatser med fokus på kulturmiljö, naturvård, arkeologi, konservering och slöjd bevarar vi natur- och kulturarvet – men bedriver också ett framtidsinriktat utvecklingsarbete i hela Västra Götaland.

Västarvet driver verksamheten på Bohusläns museum, Göteborgs Naturhistoriska museum, Lödöse museum, Forsviks Bruk, Slöjd & Byggnadsvård, Vänersborgs museum, Vitlycke museum och Västergötlands museum. Läs mer om Västarvet på www.vastarvet.se