Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Göteborgs Hamn välkomnar världens största containerfartyg!

Bilden; Världens största containerfartyg, Maersk Mc-Kinney Möller

Tidigt i dag, tisdagen den 27 augusti 2013, siktas hon vid Vinga. Stor som fyra fotbollsplaner, hög som Gothia Towers och med kapacitet att lasta 18 000 containrar. Världens största containerfartyg anlöper Göteborgs Hamn.

– Vi välkomnar Maersk Lines nya Triple E till Göteborg, en mycket stark symbol för den växande handeln mellan Sverige och Asien, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn AB.

Efter noggranna förberedelser och testkörningar i fartygssimulator står Göteborgs Hamn redo att ta emot de nya fartygen i super post panamaxklassen*. Dessa fartyg är så stora att ingen hamn i vare sig Nord- eller Sydamerika kan ta emot dem, endast ett fåtal i Europa och några i Asien. Det krävs tillräckligt djupa och breda farleder samt största storleken på kranar.

– Tack vare målmedvetna och kraftfulla investeringar under åren kan Göteborgs Hamn ta emot fartyg av den här storleken, säger Magnus Kårestedt.

Nya systrar på väg

Maersk Mc-Kinney Möller, som fartyget är döpt till, kommer att gå mellan Asien och Europa. Hon seglade ut från varvet i Sydkorea i juni och är ute på sin jungfrutur. Nya systrar i samma storlek byggs successivt och totalt sett kommer Maersk Line att sjösätta 20 sådana fartyg inom två år. Även andra av världens ledande rederier har lagt beställningar på liknande fartyg.

Maersk Mc-Kinney Möller är 400 meter lång och 59 meter bred. Hon har nio nivåer över däck och tio under. Hon kan ta 18 000 containrarna som uppställda på en rad skulle räcka 11 mil. Staplar man på höjden istället får man ett 47 km högt torn. Lastkapaciteten är 16 procent större än på de fartyg som idag är världens största.

– Det är oerhört positivt för svenskt näringsliv att kapaciteten på direktlinjerna mellan Sverige och Asien ökar. Ska man våga investera i Sverige är det viktigt med bra sjötransporter till andra världsdelar. Då krävs också storhamnar som Göteborg som kan attrahera sådana linjer, säger Magnus Kårestedt.

Exportcontainrarna till Asien består stor del av papper, trävaror, stål, industrikomponenter och fordonsdelar. Importen består av i stort sett allt vi konsumerar – elektronik, kläder, möbler och livsmedel. Även här finns det en hel del insatsvaror till industrin.

Se fartyget på nära håll

Fartyget beräknas anlöpa containerterminalen i Göteborgs Hamn, APMT Gothenburg, klockan 07.00 på tisdagsmorgonen och ligger sedan kvar i hamnen i cirka ett dygn. Bra ställen att se fartyget från är från Långedrag, Nya varvet och Älvsborgsbron. Eller så åker man med en guidad båttur som Göteborgs Hamn AB och Sjöfartsmuseet anordnar.

MS Trubaduren avgår från Amerikaskjulet kl. 11.00. Kostnad 50 kronor för vuxna, barn (upp till 15 år) gratis. För att boka biljetter – kontakta Sjöfartsmuseet Akvariet tel. 031-368 35 50. Först till kvarn gäller!

* Super post panamax innebär att fartygen är för breda för att passera panamaxkanalen.

För mer information, kontakta Cecilia Carlsson, kommunikationschef Göteborgs Hamn AB, 031-368 75 45.

Fakta rutten

Triple E kommer att trafikera följande tretton hamnar: Gdansk (Polen) – Århus (Danmark ) – Göteborg – Bremerhaven (Tyskland) – Rotterdam (Nederländerna) – Port Tangiers (Algeriet) – Singapore – Yantian (Kina) – Hong Kong – Kwangyang (Sydkorea) – Ningbo (Kina)– Shanghai – Tanjung Pelepas (Malaysia).

Läs mer om stora fartyg

Varför blir fartygen större och större? Läs mer på Göteborgs Hamns webbplats:

http://www.goteborgshamn.se/Nyhetsrummet/Nyhetsartiklar/Varldens-fartyg-blir-allt-storre/

Följ oss gärna på:

Twitter

www.goteborgshamn.se

 

Fakta Göteborgs Hamn:

Göteborg Hamn är Nordens största hamn med 11 000 fartygsanlöp om året. En tredjedel av svensk utrikeshandel går via Göteborgs Hamn och 65 procent av all containertrafik. Göteborgs Hamn är den enda hamnen i Sverige med kapacitet att ta emot världens största containerfartyg och har det bredaste utbudet av fartygslinjer både inom och utanför Europa. 25 tågpendlar med dagliga avgångar gör att företag i hela Sverige och Norge kan ha en miljöklok direktlinje till Nordens största hamn. I Göteborgs Hamn finns terminaler för energi, bilar, ro-ro, containrar och passagerare.