Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Spring Vasaloppet i UltraVasan 2014!

Svenska världsstjärnan inom långdistanslöpning, Jonas Buud – Foto: Vasaloppet

Efter 89 skidlopp och över en miljon skidåkare är det dags att utmana världens löpare. Vasaloppet storsatsar på löpning inför 2014 och den 23 augusti nästa sommar går startskottet för den första UltraVasan mellan Sälen och Mora. Med i planeringen av loppet finns den svenska världsstjärnan inom långdistanslöpning, Jonas Buud. Ambitionen är att UltraVasan ska stärka hela Vasaloppets internationella ställning som sportevenemang och Dalarna som turistdestination.

Vasaloppets Vintervecka hade 2013 över 58 000 deltagare och sedan 2009 arrangerar Vasaloppet även Sveriges största mountainbikelopp, CykelVasan, som har samma bansträckning och 15 000 deltagare. Målet med UltraVasan är att ta fasta på den stora löpartrenden och skapa det största ultra trail loppet i Skandinavien. Ultra är namnet på lopp som är längre än maratondistansen 42 195 meter och ”trail” eller ”terräng” innebär att huvuddelen av loppet är utanför asfalt.

– Det känns helt naturligt att satsa på löpningen nu, både om man ser till träningstrender och till våra befintliga lopp där vår organisation lyckats skapa väldigt populära arrangemang. Tankarna har funnits länge och det är otroligt kul att vi nu kan presentera den helt nya UltraVasan, som med all säkerhet kommer bjuda på en upplevelse och en utmaning utöver det vanliga. Nio mil är en löpdistans som långt ifrån alla klarar av, säger Anders Selling, vd för Vasaloppet.

UltraVasan kommer att bestå av två lopp, ett på 90 km och ett på 45 km. 90 km utgår, liksom det traditionella Vasaloppet, från Sälen och följer banan österut mot Mora. Loppet över 45 km startar i Oxberg. Båda loppen har en herr- och en damklass.

– Långdistanslöpning är väldigt stort på andra håll i världen, och med Jonas hjälp och kontaktnät bör vi kunna locka minst lika många världsstjärnor som vinterns Vasalopp. Längdskidåkningen är stor i ett antal länder men springa kan man göra över hela jorden. Med Sveriges och Dalarnas fantastiska natur hoppas vi med UltraVasan kunna locka hit nya besökare från alla världsdelar och kanske kan vi också få dem att dra på sig ett par pjäxor i framtiden, säger Anders Selling.

I utvecklingen av det nya loppet har Vasaloppet jobbat i ett nära samarbete med den svenska världsstjärnan Jonas Buud. Jonas, som är född, uppvuxen och boende i Mora, har vunnit det legendariska loppet Swiss Alpine Marathon sju år i rad (2007-2013) och kommit tvåa i världens mest prestigefylda ultratrail-lopp, Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB) i Chamonix. Han innehar också det svenska rekordet på 100 km med tiden 6.28.59.

– I drygt ett år har jag jobbat med Vasaloppet för att skapa ett ultra-trail arrangemang där alla deltagare kommer att få en unik upplevelse i spåret. Under mina resor och tävlingar runt om i världen har jag flera gånger tänkt tanken om att få ge mina löparvänner chansen att springa samma sträcka som miljoner skidåkare åkt sedan 1922. Det känns fantastiskt att det nu ska bli av och det kommer vara en väldigt speciell upplevelse för mig att gå i mål i min hemstad Mora, säger Jonas Buud.

I första upplagan av UltraVasan 90 är anmälningstaket 750 stycken löpare medan det i UltraVasan 45 inte kommer finnas något maxantal. Anmälan öppnar den 22 september kl 09.00 på vasaloppet.se. Mer information och filmer från banan finns på vasaloppet.se/ultra

Vad är ultramaraton?

Ultramaratondistanserna delas in i två kategorier: längdlopp och tidslopp. Längddistanserna måste vara längre än maratondistansen. Den mest prestigefyllda distansen är 100 km där VM arrangeras varje år i regi av IAU (International Association of Ultra Runners). Ultralöpning är en del av Svenska Friidrottsförbundet.

Världens äldsta och största ultramaraton är Comrades Marathon (89 km) i Sydafrika som 2013 hade 19 700 startande. Loppet har arrangerats varje år sedan 1921 och bästa svenska prestation i loppets historia är Jonas Buuds andra plats i årets upplaga. Det finns också en världscup för marathonlopp och ultralopp i svår bergsterräng som heter ”Skyrunning Series”.

De största ultramaratonloppen i Europa sker i Alperna. Swiss Alpine Marathon (78km) äger rum i Davos i Schweiz i slutet av juli och Ultra Trail du Mont Blanc (166km) går av stapeln i slutet av augusti i Chamonix i Frankrike. Båda loppen samlar mer än 2 000 deltagare. I Sverige har det anordnas ultramaratontävlingar allt sedan Lejonbragden i Lund (första gången 1984). Numera finns det flera stora tävlingar i Sverige i takt med att intresset för ultralöpning ökat. Stockholm Ultra Marathon (50/100 km) som genomförde sin första upplaga i augusti 2013 hade närmare 800 anmälningar vilket är den största svenska tävlingen hittills.

Kända svenska ultralöpare är främst Rune Larsson som dominerade sporten under 80 och 90-talet. Under senare delen av 2000-talet har Jonas Buud varit den klart mest framträdande herrlöparen med flera stora internationella framgångar (tre VM-silver på 100 km och andra platser i Comrades Marathon och Ultra Trail du Mont Blanc samt sjufaldig segrare i Swiss Alpine Marathon). På damsidan är Kajsa Berg Sveriges bästa ultralöpare. Kajsa är dubbel regerande Europamästarinna på 100 km och är även svensk rekordhållare. Främsta Ultratrail-löparen på damsidan är Emelie Forsberg som rönt stora internationella framgångar i bland annat ”Skyrunning series”.

Jonas_Buud_600
Jonas Buud – Foto: Vasaloppet

Fakta om banan

UltraVasan 90 är ett lopp som kommer ställa höga krav på mångsidighet hos deltagaren. Löparen kommer bjudas på en bana med ”två ansikten”, allt från tekniska partier på smala stigar till snabb löpning på preparerade stigar och grusvägar. Dessa presenterar sig för löparen främst i banans slutdel (sista 30 km). Banans inledning bjuder löparna på en tung stigning (första 4 km). Övrig del av banan kan betecknas som relativt flack med undantag för den berömda stigningen innan Risberg och inte minst ”Lundbäcksbackarna” innan Oxberg” som kommer att ställa deltagarna på en härlig utmaning.

Fakta om Jonas Buud

Klubb: IFK Mora Friidrott

Ålder: 39

Familj: Fru Zandra, barnen Sixten och Elvira

Bor: Mora

Yrke: GIS-konsult (GIS: geografiska informationssystem)

Springer: 12-20 mil i veckan. 22-23 mil om det är träningsläger.

Första maraton: New York Marathon 2004

Meriter: 7 raka segrar Swiss Alpine Marathon (2007-2013), VM-silver 100 km (2009,2010,2012), EM-guld 100 km (2009,2010), EM-silver 100 km (2012), EM-brons 100 km (2013), Comrades marathon 4:a (2011), 2:a (2013), Ultra Trail du Mont Blanc 2:a (2012), Trail Glazig 1:a (2013), Stockholm Marathon 4:a (2009)

 

idrott,mora,sport,sälen,vasaloppet,ultravasan,jonas buud,ultra,ultralöpning,trail,trailrunning

 

Läs mer på; http://ultra.vasaloppet.se/