Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Ola Skinnarmo om Expeditionen Vega!

Bilden ovan. Livsupplevelse! Glenn Mattsing låg först och sov. Han blev så till sig att han sprang ut och fotade endast i kortbyxor! Linnéa Grahn jubblar vid ratten!
Foto: Ola Skinnarmo med Linnéa Grahn.

Var med på Ola Skinnarmo´s första publika föredrag sedan han kom hem ifrån Grönland och Vega-expeditionen. Föredraget är på ALEWALDS (i Stockholm) nu på torsdag den 12 september klockan 19.00. Ola lovar att visa fantastiska bilder och berätta alla rövarhistorier från denna fantastiska tur + några till… Anmälan se nedan.

Lite om Vega Expeditionen

Ingen har ännu lyckats hitta den svenska polarskatt som ligger sänkt utanför Grönlands kust sedan 1903.

Syftet med Vega Greenland Expedition är att lokalisera det världsberömda skeppet Vega som 1878 -1880 gjorde Adolf Erik Nordenskiöld världsberömd efter att som första person ha fullbordat Nordostpassagen och rundat Euroasien. Och det med just barken Vega.

Med segelbåten Explore of Sweden seglar teamet från Göteborg med riktning norra Grönland.

Vegaexpeditionen_Explorer
Explore of Sweden. Foto; Ola Skinnarmo

Rutten går via Shetlandsöarna, Färöarna, Island, södra Grönland och via västkusten upp till vrakets ungefärliga position utanför Upernavik, 72 grader nord. Om expeditionen ska lyckas krävs både uthållighet och goda väderförhållanden. Teamet och båten är rustad för både tuffa hav, nyfikna isbjörnar och stora isberg. Men Grönlands farvatten låter ingen slappna av. Den tuffa isen blev en gång i tiden för mycket även för Vega – efter en vecka i isen försökte kaptenen ombord Vega spränga loss henne. Istället sprängde man in is i fartyget och hon sjönk. Tack vare den position som togs med en sextant när hon sjönk 1903 vet man ungefär var hon bör ligga.

Ola skriver:
”Vi lämnade Upernavik på Grönlands Nordvästkust och tog oss norröver upp till platsen där det sägs att Vega sjönk 1903. Forskarna Martin Jacobsson och Larry Mayer sökte tillsammans med oss av bottnen med en Multibeam. Sakta men säkert, sväng för sväng, laddades datorerna fulla med data.”

Den lilla byn, Kuvdlossuaq är full med draghundar…..

draghundar
Foto: Ola Skinnarmo

….. och ligger vackert vid fjorden.

Kuvdlossuaq
Foto: Ola Skinnarmo

Läs mer om Ola och teamet och om den spännande expeditionen på hans egen hemsida här: http://www.skinnarmo.com/

Expeditionen
Foto: Ola Skinnarmo

Anmälan till föredraget; http://www.alewalds.se/forelasningar/

Stort tack till Ola Skinnarmo för lånet av bilderna och förtroendet att förmedla föreläsningarna!