Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Banff Mountain Film Festival tillbaka i Lund

From the film ”Crossing the ice” courtesy Banff Mountain Festials

Den välkända och populära filmfestivalen för utemänniskor har hittat tillbaka till Stadsteatern i Lund. Den 14 oktober kommer därför Lundensarna att kunna se årets upplaga av Banff-filmerna på stora duken. Bland övriga nyheter märks att Göteborg och Stockholm får 3 respektive 4 visningar.

”Det var fullsatt förra året och det var många som inte fick biljetter. Det vill vi råda bot på i år och därför har vi ökat antalet kvällar i Göteborg och Stockholm samt gör en come back i Lund”, säger Adrian Nordenborg, en av de som jobbar med visningarna i Skandinavien.

År 2012 sågs turnén av inte mindre än 5 500 film- och äventyrssugna besökare.

Bland årets nio filmer kan ”Crossing the Ice” nämnas, där två australienska äventyrare gör ett försök att ta sig till Sydpolen och tillbaka över Antarktis helt utan assistans utifrån. . Ingen har tidigare klarat av att utan hjälp utifrån ta sig på skidor till sydpolen och tillbaka men många har försökt.

CrossingTheIce3
From the film ”Crossing the ice” courtesy Banff Mountain Festials

Cas and Jonsey, som dom kallas, ger sig i kast med att färdas från Hercules Inlet till sydpolen, en nätt tripp på 1152 km enkel väg. Dom släpar med sig 160 kg utrustning och förnödenheter på den 89 dagar långa färden. Efter många förberedelser märker dom att det finns likheter mellan deras äventyr och kapten Scott’s tävling många årtionden tidigare. Det finns en norrman på isen….

Filmen kammade hem tre priser vid festivalen i Banff, Kanada.

2013 års svenska turné gästar:

Göteborg – Biografen Draken 1, 2 och 3 oktober

Stockholm – Biografen Skandia 7, 8, 9 och 10 oktober

Lund – Stadsteatern 14 oktober

Malmö – Nöjesteatern 15 oktober

Norrköping – CNEMA 17 oktober

Mer information: http://www.pathfindertravels.se/banff-sverige/

Trailer: