Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Stockholm – New York – Shanghai

Foto; Knut Koivisto

Fotografiska tar in en ny delägare i form av familjen Ax:son Johnson i samband med att museet planerar att öppna i fler städer i världen. Efter Stockholm väntar nu Shanghai och New York.

Sedan eldsjälarna Jan och Per Broman öppnade Fotografiska 21 maj 2010 har museet snabbt etablerat sig som en självklar mötesplats för kultur- och fotointresserade. Under de första tre åren har världsfotografer såsom Annie Leibovitz, Sally Mann och Sarah Moon delat tak med svenska mästare såsom Christer Strömholm, Maria Friberg och Lennart Nilsson.

– När vi öppnade var vår vision att ta världens bästa fotografer till Sverige och skapa en plattform ut i världen för svenska fotografer. Detta sker bland annat genom att vi har turnerande utställningar. Att öppna Fotografiska i fler städer runt om i världen är ytterligare ett sätt för oss att missionera fotokonsten, berättar Per Broman, Fotografiskas grundare.

För den internationella satsningen har Fotografiska tagit in en ny delägare: familjen Ax:son Johnson.

– Vi har haft en dialog med dem ända sedan vi öppnade här i Stockholm. Vi ville ha med familjen eftersom vi tycker att de står för samma slags engagemang och kärnvärden som vi. Det är ingen slump att Antonia nyligen fick Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv, säger Per Broman.

Familjen kommer att representeras i styrelsen av Helena Hernander från Ax:son Johnsons kapitalförvaltningsbolag Alto Cumulus och Sophie Mörner, dotter till Antonia Ax:son Johnson.

Sophie Mörner är fotograf och gallerist med bas i New York sedan över tio år tillbaka. Hon ger också ut fototidskriften Caprcious Magazine, som uppmärksammar unga lovande konstnärer inom fotokonst.

– Det finns inget museum som Fotografiska, inte ens i New York. Det är en mötesplats, en plats för konst, en plats att drömma på. Man har lyckats få ihop många delar som gör det unikt. Det har något för alla. Jag tycker Fotografiska är ett av de bästa museerna i världen, säger Sophie Mörner.

Fotografiskas ambition är att öppna i New York och Shanghai under 2016.

Vid frågor kontakta Fotografiskas grundare Per Broman.

per.broman@fotografiska.eu, 070-820 22 82

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Läs mer på; http://fotografiska.eu/