Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

DRÖMTURNÉN: HOPP & SKRATT TILL BARN PÅ FLYKT I STOCKHOLM

Imorgon, 15 oktober rullar DRÖMTURNÉN in i Stockholm – en unik, rikstäckande, vild och viktig turné som väcker drömmar till liv hos barn på flykt i Sverige och skapar förståelse för hur det är att tvingas fly som barn. Med en buss fylld av professionella artister, skratt, hopp och drömmar reser Drömturnén Sverige runt under 2013 för att förändra liv med glädje.

Hittills har Drömturnén, som finansieras av PostkodLotteriet, mött fler än 5000 barn och unga, många av dem ensamkommande, asylsökande och gömda, med föreställningar, drömworkshops och lekfullt allvar. Skolor, boenden för ensamkommande, teatrar och hemliga lokaler för gömda barn har fyllts av magi och skratt när clownerna besökt dem.

”Under workshopen kommer ett tiotal nervösa flyktingungdomar in. Men efter bara några minuters lek fylls det lilla rummet i utkanten av Sundsvall av högljutt skratt. Alla får rita sina drömmar, och Frehuet drömmer om asyl så hon kan stanna och bo i Sverige.” berättar Nathalie, volontär på Drömturnén

Clowner utan Gränser arbetar runtom i världen för att skapa hopp, skratt och drömmar för barn i flyktingläger, på barnhem och i andra utsatta miljöer. Drömturnén startade efter att artisterna arbetat i syriska flyktingläger i Jordanien. Erfarenheterna och insikten om vad det kan innebära att fly som liten tog de med sig hem till Sverige och förvandlade till två föreställningar, ett metodmaterial för skolor och drömworkshops, allt förpackat som Drömturnén. Under våren fick västkusten besök av turnén. Hösten 2013 är det dags att ta hoppet, skrattet och drömmarna till barn på flykt på ytterligare 7 orter i Sverige.

treclowner_sverige680

”Flyktingskap är inte en fråga som vi enbart kan relatera till platser långt borta, varje år kommer det ungefär 10 000 barn till Sverige som tvingats fly från sina hemländer. Efter vårt långa arbete ute i världen så vet vi att skratt och drömmar kan vara nyckeln för att våga tro på framtiden. Med Drömturnén lyfter vi de barn som flytt till Sverige, deras drömmar och potential både i direkta möten men också genom att skapa förståelse hos andra barn, om vad det innebär att tvingas fly från sitt land, säger Jessica Wallblom, projektledare för Drömturnén.

Drömturnén turnerar till 10 orter under 2013. På varje ort stannar Drömturnén en vecka med ett fullspäckat program för ensamkommande, asylsökande och gömda barn, för låg-mellan- och gymnasieskolor, teatrar och lokala kultur- och fritidsaktörer.

show_Sverige680

Drömturnén bjuder på mycket visuella och glädjefyllda upplevelser. Vi välkomnar journalister att besöka aktiviteterna inom Drömturnén, det finns goda möjligheter till intervjuer med artister och i vissa fall deltagande barn och unga.

VÄLKOMNA ATT BESÖKA DRÖMTURNÉNS AKTIVITETER:

Drömturnén har aktiviteter hela veckan, här är ett urval. Vi kan även arrangera intervjuer med våra artister som turnerat både i Sverige och i världen.

DRÖMWORKSHOPS FÖR BARN PÅ FLYKT

Professionella artister från Clowner utan Gränser besöker flyktingboenden, skolor och andra platser där barn på flykt samlas för att med drömworkshops skapa rum för drömmar och framtidshopp.

15 okt: 18:30 Vårljus, Nacka

16 okt: 8:30-14:30 St. Botvidsgymnaisum.

16 okt: 18:30 Vårljus, Farsta.

17 okt: 9:30-13:00 St. Botvidsgymnasium

17 okt: 18:30, Skarpnäcksungdomsboende

KREATIVT KUNSKAPSHÖJANDE SKOLPAKET

Till låg & mellanstadieskolor kommer Trupp Trunk, en clown och nycirkusföreställning som även spelats i syriska flyktingläger i Jordanien.

15 okt: 13:30-14:30 Södermalmskolan

16 okt: 10:00-11:00 samt 13:00-14:00 Stenhamraskolan

17 okt: 9:00 -10:00 Sjöängsskolan, 13:00-14:00 Lilla Albyskolan

18 okt: 10:00-11:00 samt 13:00-14:00 Årstaskolan

För mer information, se:

Om Drömturnén: www.skratt.nu/dromturnén

Om Clowner utan Gränser: www.skratt.nu

Projektet genomförs med stöd av Svenska PostkodLotteriet.

Lämna ett svar