Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Snabbaste bilen på is!

Foto/Källa; Nokian Tyres

Bilden; Den snabbaste bilen på is. Med en hastighet på 335,713 km/h körde Nokian Tyres testförare Janne Laitinen ett nytt världsrekord på is.

Rekordet kördes den 9 mars, 2013 i bitande vinterkyla på en isbana på Bottenviken utanför Uleåborg. Testbilen hade den senaste generationens Nokian Hakkapeliitta 8 dubbdäck (255/35R20 97 T XL) från Nokian Tyres, världens ledande tillverkare av vinterdäck.

I hög hastighet ska vinterdäck av toppkvalitet ge ett absolut säkert grepp, ha en stark konstruktion och de ska ge exakta köregenskaper som motsvarar prestandan på motorstarka bilar.

NokianTyres_Fastestd

Det senaste tillskottet i den legendariska Hakkapeliitta vinterdäckfamiljen, dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8, med sin unika dubbteknik Nokian Eco Stud 8, gav världsrekordbilen balanserat sidogrepp och grepp rakt fram på den ojämna isen på Bottenviken.

NokianTyres_Fastest_on_Ice2

Körningen gick stabilt och säkert trots den höga hastigheten. Båda egenskaperna är viktiga även i vanlig vardagskörning, vid en omkörning på vinterväglag.

NokianTyrese

Nokian Tyres testförare Janne Laitinen är en mångfaldig världsrekordpilot. Det nya rekordet körde han med Nokian Tyres egen testbil Audi RS6. Som mest körde han i nästan 340 km/h. Världsrekordet kördes på en 12 kilometer lång ojämn isbana på Bottenviken utanför Uleåborg.

NokianTyresTeam_Fastest_on_

Hannu Laitinen har arbetat som testförare i 25 år och han har två tidigare världsrekord på iskörning. I mars 2011 registrerades världsrekordet på 331,61 km/h i Guinness rekordbok och i mars förra året körde han världsrekordet för elbilar på is med en hastighet på 252,09 km/h.

Just det dubbdäcket, Nokian Hakkapeliitta 8, kommer vi att skruva på vår lilla Mazda snart! Fast tvivlar på att Mazdan gör några 335,713 km/h. Vi får nöja oss med 120 som mest.

Men säkert och tryggt blir det i alla fall att ge sig ut på vägarna med. Precis som en löpare behöver de bästa skorna, behöver vår bil de bästa däcken…

Läs mer på Nokiantyres här! 

Den snabbaste bilen på is 2013

Se på videon och läs mer om världsrekordet:

www.nokiantyres.se/Fastest-On-Ice

Nokian Hakkapeliitta – Vinnaren på vinterväglag

Nokian Hakkapeliitta 8 – Vinterns härskare

http://www.nokiantyres.se/dack?id=32097171&group=1.01&name=Nokian+Hakkapeliitta+8

 

Ny generation av Hakkapeliitta – unikt grepp

http://youtu.be/1KtYGth-4-k

 

Tester i extrema förhållanden. Testcentret i Ivalo – White Hell:

http://youtu.be/2GON0xE9t00

 

Världsrekord på is: Elbilen E-RA och Nokian Hakkapeliitta

http://youtu.be/Ix8TN4jMAeo

 

Hur uppfanns världens första vinterdäck?

http://www.nokiantyres.se/forsta-nokian-vinterdack

 

Historien om Hakkapeliitta vinterdäck:

http://hakkapeliitta75.com

Lämna ett svar