Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Norrskensturismen mot nya höjder

Tipi tält som används vid norrskenfotoguidningar. Fotograf/Källa Peter Rosén

Norrskenet lockar allt fler människor till Abisko för att uppleva det fascinerande skådespelet på vinterhimlen. Igår fick Aurora Sky Station en tredjeplats i TRIP Global Award 2013 ”som Sveriges bästa upplevelse” och CNN travel rankar den som en av de bästa platserna på jorden för norrskensskådning. Det kommer folk från hela världen för att skåda och fotografera Aurora Borealis, som är den internationella benämningen.

Hotellen i Abisko har i år ännu högre beläggning inför vintern tack vare den stadigt växande norrskensturismen och i dagarna slår ett nytt logi upp portarna.

-Redan förra vintern var ett extremt bra år, säger Peter Rosén, norrskensfotograf som bott i Abisko sedan 1999. Denna vinter är förutsättningarna ännu bättre och just nu till helgen väntas kraftiga norrsken som kanske kommer att kunna ses även söderut i Sverige . Under 2013-2014 väntas solaktiviteterna nå sitt maximum vilket gör att vi kan förvänta oss ännu kraftigare norrsken.

sjalvportratt680
Bilden ovan; Norrskensfotografen Peter Rosén under sitt favoritmotiv norrskenet – Kiruna

Säsongen har börjat mycket bra med många fina norrsken, bland annat när ett stort japanskt filmteam nyligen besökte Kiruna för att producera en timslång film för japansk TV.

-Vi hade riktig tur. Deras sista kväll vid Torneälven bjöd på de finaste norrsken jag sett under hösten och under några timmar fångande jag 7 000 bilder till deras film, berättar Peter Rosén. Han blir filmens huvudperson som norrskensexpert och fotograf. Filmen kommer att sändas omkring jul för en publik på omkring tio miljoner tittare. Ungefär samtidig landar ett direktfly från Tokyo i Kiruna med julfirande Japaner.

gaster_Hongkong680
Norrskensfotogäster från Hongkong, Foto/Källa; Peter Rosén 

Peter Rosén släpper nu också sin första norrskensfilm som kan ses på Vimeo (Aurora Borealis – the spirit of Swedish Lapland). Bilderna är tagna under de senaste tre åren i Abisko, Kiruna och svenska Lappland. Nu jobbar jag vidare på en längre film som beräknas bli färdig till nästa vinter.

Peter Rosén märker väl av turisttillströmningen. Hans norrskensfotokurser är mycket populära och förra året fick han gäster från 18 olika länder. I år anställer han två fotografer för att klara ruljangsen med kvällskurser för besökare i Abisko. Fotograferna Ylva Sarri och Anette Niia, som är båda samer, kommer samtidigt som de lär ut natt- och norrskensfotografering att berätta om den samiska kulturen.

OM PETER ROSÉN

Jag har en bakgrund som forskare vid Umeå universitet och är docent i miljövetenskap. Jag kom till Abisko som forskare 1999 och gjorde mitt första bildspel om norrsken 2001. Sedan dess har jag tillbringat många hundra nätter under stjärnhimlen för att försöka fånga norrskenet på bästa sätt. Det är min passion, jag är en livsnjutare som älskar vildmark och som fortfarande, efter 14 år i Abisko, älskar den förföriska norrskendansen på vinterhimlen.

peter680
Peter Rosén

Intresset för natur, friluftsliv och foto har nu blivit mitt yrke. Jag fotograferar och arrangerar kurser i norrskens- och naturfotografi för människor från hela världen. Min bakgrund som biolog och forskare gör att jag gärna berättar om den lappländska naturen och hur klimatförändringar påverkar livet i norr. På mina fotokurser försöker jag också hålla ett samiskt tema eftersom jag tror att gästerna är intresserade av att lära sig mer om den skandinaviska urbefolkningen. Jag samarbetar även med Nutti Sámi Siida, ett samiskt företag som erbjuder genuina samiska upplevelser.

boken680
Peter Rosén med sin bok ”Aurora Borealis i Lappland”

Tillsammans med Lisa Holmström gav jag förra vintern ut min första bok ”Aurora Borealis i Lappland” på eget förlag. Boken finns på svenska, engelska och tyska och har redan sålt i nästan 6 000 exemplar. I dagarna släpper jag min första e-bok: ”Aurora Borealis – the Science, Folklore & How to Photograph the Aurora”, och hoppas på en lika stor succé. E-boken är betydligt lättare att nå ut med utanför Sveriges gränser.

På min hemsida kan man lära sig hur man bäst fångar norrsken på bild. Där har jag även samlat den bästa informationen från NASA, IRF i Kiruna och livekameran i Abisko för att underlätta norrskensskådning. Där finns även populärvetenskapliga texter om hur norrsken uppstår samt om den gamla folktron. På sidan finns också information om mina fotokurser, böcker mm.

Länk till filmen Aurora Borealis – the Spirit of Lapland:

http://vimeo.com/lapplandmedia/aurora

 

KONTAKTUPPGIFTER

Hemsida: www.lapplandmedia.se

Epost: Infoatlapplandmedia.se

Tel +46 (0)70 333 88 83

Adress: Konstnärsstigen 24, S-981 07 Abisko, Sweden