Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Orkidéfrossa i Botaniska trädgården 1 – 23 mars

Bilden visar en Paphiopedilum gratrixianum. Foto: Magnus Neuendorf

Vår betyder orkidéfrossa i Botaniska trädgårdens växthus som rymmer Sveriges största samling av tropiska orkidéer. 1 – 23 mars kan du njuta av de förföriska skönheterna och lära dig allt om hur man tar hand om dem. Guidade visningar bland Botaniskas 1 200 vilda och tama arter varje onsdag kl 17. Västsvenska Orkidésällskapet delar med sig av sin kunskap varje söndag kl 11 – 15.

”Förföriska skönheter” fotograf Kjell Nilsson visar sina orkidébilder.

Vernissage 1 mars kl 12 – 16

Orkidér genom linsen fotograf Jan Wallermark delar med sig av sina kunskaper om växtfotografering. 1 mars kl 12 och kl 14. Ingen anmälan, ingen avgift.

Nu blommar det

Som en teaser inför den stundande frossan har redan nu den mest kända av de tropiska orkidéerna, Madagaskarstjärnan, slagit ut en blomma. Den gjordes känd av Charles Darwin läs mer

Under Orkidéfrossan blommar också den vackra snödrottningen (Coelogyne cristata), de lätt vulgära Cattleyorna, de kaxiga Paphiopedeliumen, den mycket lilla Renanthera monachica och många fler.

Renanthera_monachica680
Bilden visar en Renanthera monachica. Foto: Magnus Neuendorf

Syftet med orkidésamlingen i Botaniska trädgården

Mycket av växtmaterialet har ett känt vildur­sprung: man vet var och när plantorna är insamlade och av vem. På grund av det har de ett stort vetenskapligt värde för forskningen. Sedan 1993 är alla orkidéeri världen fredade och därmed inte tillåtna att samlas i det vilda, inte ens som frö. Vetenskapliga forskningsprojekt kan i vissa länder få insamlingstillstånd men då endast för specifika arter. Ett exempel är flera arter ur det sydamerikanska släktet Hoffmannseggella, som kom till Botaniskas växthus under slutet av 2000-talet. Merparten av de 41 arter är så kallade mikro-endemer, dvs de är bara kända från mycket små bestånd och därmed akut hotade inför framtiden. Göteborgs botaniska trädgård har fått tillstånd från Brasilianska myndigheter att odla dem i bevarande- och forskningssyfte.

Används i undervisning

Ur pedagogisk synvinkel har orkidésamlingen ett stort värde som undervisningsmaterial för alla, från grundskoleklasser till universitetsstuderande och den intresserade i allmänhet. Med orkidéernas stora utbredning följer en rik variation i livsformer med anpassningar till skilda klimattyper. Vidare är deras mycket varierande, många gånger helt otroliga pollinationsbiologi och därmed fascinerande blombyggnad riktigt spännande.

Sist men inte minst har orkidéerna ett stort skönhetsvärde. Man kan gå runt och njuta av blomsterprakten och allehanda dofter och få en stor skönhetsupplevelse utan att tänka på vare sig pollination eller vetenskaplig forskning.

Bakgrund

Orkidésamlingen i Göteborgs Botaniska trädgård började byggas upp i början av 1920-talet. Stommen i samlingen var plantor från Trädgårdsföreningen i Göte­borg, Bergianska trädgården i Stockholm, Botaniska trädgården i Lund och inköp från olika tyska och holländska kom­mersiella firmor. 1956 utökades samlingarna avsevärt med arter insamlade i Burmas regnskogar av den legendariske Francis Kingdon-Wards och Ingrid Alsterlund, assistent vid Göteborgs botaniska trädgård.

Fyra år senare gjorde Ingrid ytterligare en expedition till Burma och även till Thailand och fick med sig ett stor tillskott till växthusen. Samma år fick Botaniska en samling thailändska orkidéer av Gunnar Seidenfaden, dansk diplomat verksam i Thailand. Hans huvudsakliga kollektion finns idag i Köpenhamns botaniska trädgård som delat med sig av ett 60-tal dubbletter till Göteborg.

Under åren har samlingen utökats, dels genom egna insam­lingar i både Asien och Amerika, dels ge­nom intensiva kon­tak­ter med andra bota­niska trädgårdar, privat­perso­ner och kommersiella firmor världen över.

Öppettider:

Växthusen är öppna varje dag kl 10 – 16.

Butiken är öppen varje dag kl 12 – 17.

I butiken finns ett stort utbud av orkidéer för den intresserade hemmaodlaren.

Kontakt: Magnus Neuendorf tel. 070 441 47 32

Göteborgs botaniska trädgård – en verksamhet inom Västra Götalandsregionen

Hemsida; www.gotbot.se

Få löpande information genom vår grupp på Facebook