Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Dagens Sverigebild – Solnedgång över Pulken i Skåne

Foto, Lennart Johanzon  – Stort tack för din medverkan med din underbart vackra bild, Lennart!

Tranorna samlas vid Pulken – ett härligt vårtecken

Luften ljuder av trumpetande tranor. Med utfällda ben singlar de ner på fältet vid Pulken. Här kan de äta och vila ut. Den senaste veckan har allt fler fåglar landat. Matningen är i gång och den utökade parkeringen öppen.

Tranornas ankomst är ett efterlängtat vårtecken. De senaste åren har de mäktiga fåglarna rastat i allt större antal i Vattenriket. I fjol räknades 7000 tranor samtidigt vid Pulken, nära Yngsjö. Från fågeltornet kan besökare från när och fjärran se fåglarna äta på matningsfältet och övernatta i våtmarken.

I år är parkeringen vid Pulken större än tidigare – med plats för 120 bilar. Härnestads byalag hjälper till som parkeringsvärdar vid flera tillfällen och håller i korvgrillning och teckningsprojekt på långfredagen.

De senaste åren utfodras tranorna med korn på ett speciellt matningsfält vid Pulken. På så vis hålls de borta från den begärliga vårsådden på kringliggande nysådda åkrar. Lantbrukare med tranbekymmer kan vända sig till Länsstyrelsens skrämningskonsulent, Göran Frisk.

Upplev tranorna på söndag 25 mars!

Sämdagen den 25 mars firas trandagen på naturum Vattenriket.

Kl 12.00 och 14.00 blir det tranprat för små öron. Naturums pedagog berättar om tranornas spännande liv och lär oss vika papperstranor.

Kl 15.00 berättar naturfotograf Patrik Olofsson om tranorna i Vattenriket. Dagen avslutas med en tur till Pulken – tranornas eget B&B. Upplev hur de fantastiska fåglarna rastar på vägen mot häckningsplatserna norröver.

Kl. 15.00 till skymningen finns Fågelklubben och Naturskyddsföreningen på plats och delar med sig av upplevelsen att se fåglarna i tubkikarna.

Söndag 25 mars och den 1 april kör dessutom Janne Olsson, Landskapet JO, en transafari. Direkt efter Patrik Olofssons föredrag kl 16.15 styr stora safaribåten mot Pulken.

Läs mer här: http://www.landskapet.se/Transafari_Stora_Safaribtenbuss.pdf