Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Hembygd – någonstans i Sverige – ny utställning på Kulturhuset Fyren i Kungsbacka

© Philip Svenninghed, Björkö

Hur ser unga människor på sin hembygd? Vill de förändra något? Har de makt att påverka? Vad är Sverige för dem? Välkommen till en utställning med fotografier, berättelser och tankar kring hembygd ur ungdomars perspektiv. 19 mars öppnar Västarvets turnéversion av utställningen Hembygd – någonstans i Sverige på Kulturhuset Fyren i Kungsbacka.

– Hembygd för mig är där jag gjort allt för första gången. Första skoldagen, första gången i högstadiet. När jag åkte moppe första gången, träffade de första kompisarna… Alla minnen. Att jag har min plats och vet var grejerna finns.

sjon680
© Tim Timborn, Sävedalen, sjön o skogen

Så låter en berättelse från en av de många ungdomar som har varit med och skapat utställningen Hembygd – någonstans i Sverige. Hur ser unga människor på sin hembygd? Vill de förändra något? Har de makt att påverka? Vad är Sverige för dem? I utställningen möter vi ungdomarnas egna tankar, berättelser och fotografier om sin hembygd – en grundförutsättning för historia, identitet och utveckling.

kvinnorna680
© Tord Sandström Fahlström, Floda, de båda kvinnorna

Rot produktion – Annica Carlsson Bergdahl och Jerker Andersson – har rest runt i Sverige och träffat unga, med olika bakgrund, intressen och förutsättningar. De har fotograferat, intervjuat och filmat. Ungdomarna har också fotograferat och skrivit själva om sin hembygd. Det har blivit ett starkt och innehållsrikt material, som väcker tankar, igenkännade, förundran och öppnar upp för diskussioner om det samhälle vi lever i idag.

allen680
© Oliver Nielsen, Starrkärr, allén

Västarvet samarbetar med Rot produktion kring en regional turnéversion av Hembygd – någonstans i Sverige. Denna version, som lämpar sig för bibliotek och mindre utställningshallar innehåller extra mycket material Västra Götalands kommuner.

Pressvisning & vernissage

Vernissage sker onsdag 19 mars, kl. 18.30 med en föreläsning av Annica Carlsson Bergdahl och Jerker Andersson från Rot Produktion på Kulturhuset Fyren, Borgmästaregatan 6 i Kungsbacka.

Utställningen pågår mellan 19 mars och 7 april.

Läs mer på:

http://www.vastarvet.se/hembygd

http://nagonstansisverige.se/se/