Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Tranorna har anlänt till Hornborgasjön!

Foto; Titti Yttersjö

KÄLLA [Wikipedia]
Hornborgasjön är en insjö i Västergötland, belägen cirka 15 kilometer sydöst om Skara och som idag räknas som en av Sveriges rikaste fågelsjöar. Sjön och dess omgivningar är sedan 1999 naturreservat. Sjön har en yta på 28 kvadratkilometer och natura 2000 området är 40 kvadratkilometer stort.

Hornborgasjön är allmänt mest känd för den stora mängd tranor som stannar till där på våren för att spela innan de flyger vidare till sina häckplatser. De rastar där också under andra halvan av året, innan de flyger söderut till sina vinterkvarter. Ibland kan så mycket som 12 000 tranor befinna sig där samtidigt. Rekordet är från 3 april 2012 då 26 500 individer fanns på platsen. Det gamla rekordet, 18 500, var från 31 mars 2009
SLUT KÄLLA