Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Odensjön

Odensjön är en insjö i Skåne, namnet ska Odensjön ha fått på grund av den cirkelrunda formen som liknas vid guden Odens ena öga.

Omgiven av 30 meter höga branter har Odensjön gett upphov till olika sägner. Länge trodde man att sjön var bottenlös och hade en egen förbindelse till en krypta i Lunds domkyrka.

Två jättar, Blink och Börta ska ha bosatt sig under sjön så pass långt ner tills de inte längre kunde höra kyrkklockorna. En annan sägen säger att det i forna tider ska ha funnits ett slott där Odensjön ligger idag, och slottets torn ska synas i djupet när sjön är som klarast.

Det finns också en sägen från Landskrona, om en elak man som gått bort. Folket ville begrava honom i den bottenlösa Odensjön för att hindra honom från att ”gå igen”. Men han själv ville uppenbarligen inte kastas i den bottenlösa sjön, för hans kista blev tyngre och tyngre ju mer hästskjutsen närmade sig sjön. Till sist orkade inte hästen mer, och den elake mannen begravdes istället vid vägkanten.

Ps: Oden är den äldste, störste och visaste av asagudarna i den nordiska mytologin.

Källa Wikipedia 

Delat genom ”Sverige vår Historia”;