Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Titanic – the exhibition, Halmstad 15 april-31 aug 2014

Fotograf: ©Musealia

Titanic The Exhibition är en fantastisk upplevelse som transporterar besökaren  tillbaka i tiden till 1912 för att engagera dem i den sanna, autentiska historien om  Titanic.
För att göra detta är utställningen byggd på tre huvudområden:

Originalföremål från Titanic
Bolaget, Musealia, har sammanställt en fantastisk samling av föremål, handlingar  och originalbilder från Titanic. Dessa har bevarats med den senaste tekniken för att  skapa en unik koppling mellan det förflutna och nuet, så att besökare kan  ”uppleva” Titanic som aldrig förr. Eftersom de överlevande har gått bort, har  föremålen blivit de enda rösterna från det förflutna som finns kvar hos oss. Deras ekon är vad som får hjälpa besökaren att förstå den sanna mänskliga dimensionen av tragedin på Titanic.

Titanicb680
Fotograf: ©Musealia

3D återgivningar av de inre delarna av Titanic
För att få besökarna att känna att de verkligen är ombord på Titanic, har det i  utställningen skapats en rad spektakulära repliker av rum inuti skeppet, som är  baserade på tillgänglig information. På detta sätt kan besökaren fysiskt placeras  ”inuti Titanic” och på så sätt verkligen känna vad de 2208 passagerare och  besättningsmedlemmar kände. Besökarna börjar sin resa genom utställningen över  en kopia av passagerarlandgången, de kan observera den majestätiska stora trappan, se de enorma vattentäta dörrarna, promenera längs en av första klassens korridorer, uppskattar lyxen av en första klass hytt och åtstramning av en tredje klass hytt, känna den imponerande storleken på en av propellrarna, röra ett
jättelikt isberg och mycket mer. Genom hela utställningen gör replikerna att våra  besökare känner sig som en äkta Titanicpassagerare , vilket hjälper dem att förstå  vad det egentligen betydde att resa ombord på ” fartyget av drömmar ” .

Den sanna historien om skeppet
Historien om Titanic är legendarisk, men för att skapa utställningen, visste Musealia att det skulle behöva ge en informativt och pedagogiskt sida av de verkliga händelser som inträffade på fartyget. Den verkliga historien var tvungen att skiljas från fiktion och den allmänna idé allmänheten har av fartyget. För att göra detta arbetar Musealia med sin egen specialist, Claes-Göran Wetterholm, som har varit en framstående Titanichistoriker i över 40 år och är en av de  personer som deltog i expeditioner till resterna av fartyget under 90-talet.

Plats och adress;
Halmstad Arena, Växjövägen 11, 302 44 Halmstad

Läs mer om utställningen här på Destination Halmstad!

Läs mer om Titanic här!  

Musealia har arbetat fram den sanna historien om Titanic, timme för timme, för att berätta den med all sin styrka och känsla. Ett besök på utställningen är en resa genom livet ombord på fartyget. Från idéstadiet och konstruktion till de nuvarande förhållandena i vraket på nästan fyra kilometers djup i Nordatlanten. Men även längs vägen, se hur livet var ombord Titanic, dess rum, dess passagerare, kollisionen med isberget, förlisningen, arbetet med att rädda de överlevande och efterforskningen, för att nämna några.

FAKTA OM UTSTÄLLNINGEN TITANIC THE EXHIBITION
• Utställningsperiod på Halmstad Arena: 15 april─31 augusti 2014

• Nästan 200 ursprungliga föremål.

• Audioguide ingår i entrébiljetten: musik, ljudeffekter och en vägledande röst.

• Flera språk tillgängliga för audio-tour (ljudguide).

• Besöket varar i ca 90 min.

• Återgivningar i verklig storlek från de inre delarna av fartyget: första klass kabin, tredje klassens hytt, första klass korridor, Marconi rum (telegrafi) etc.

• Mer än 1 500 000 besökare sedan starten av utställningen 2004.

• Utställning är tillverkad av Musealia, en av de bästa tillverkare av vandringsutställningar i världen.

• Utställningen har besökt mer än 20 olika platser i Europa, däribland de bästa museerna på kontinenten: Sjöfartsmuseum i Stockholm, Sjöhistoriska museet i Barcelona, Tivoli i Köpenhamn, Staden för Konst och Vetenskap i Valencia, Science Park i Granada, Alexa Center i Berlin, Markethall Wiesbanden i Frankfurt, Ferreira ─ Borges Exhibition Hall i Porto,
Sjöhistoriska museet i Sevilla etc.

• Det tog mer än 4 års arbete för att arbeta fram hela produktionen av utställningen av kreatörer och historiker vid Musealia.

• Musealia är ett spanskt företag som skapar och hanterar högkvalitativa vandringsutställningar. De utmärker sig genom sin unika presentation som omvandlas till verkliga erfarenheter.

VISSTE DU ATT
• Svenska var det andra största språket ombord på Titanic och den tredje största nationaliteten.