Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Roma Kloster fyller 850 år

Roma Klosterruin. Foto: Lars Kruthof

Det är i år 850 år Roma kloster grundades. Detta uppmärksammar Gotlands museum med ett klostersymposium i samarbete med Statens fastighetsverk, Visby stift och katolska kyrkan.

År 1164 anlände de första munkarna till Roma och det nygrundade cisterciensklostret S:ta Maria de Gutnalia. Med sig till ön förde munkarna nya kunskaper i byggnadskonst, smide, jordbruk mm. Klostret i Roma påverkade på många sätt det medeltida samhället på ön och är en viktig del av Gotlands medeltida historia. Roma kloster stängdes vid reformationen på 1530-talet.

Klosterjubileumet börjar den 20 augusti 2014 med en pilgrimsvandring där alla som är intresserade har möjlighet att gå med oss från Visby till Roma. Samma kväll hålls gudstjänst i den gamla klosterruinen. Vid gudstjänsten medverkar Sveriges Katolska biskop Anders Arborelius och Visby stifts biskop Sven Bernhard Fast.

Den 21-22 augusti hålls ett späckat program på Kungsgården i Roma där vi har lyckats samla några av de främsta forskarna i Sverige på Cistercienshistoria. Fantastiskt intressanta ämnen kommer att avhandlas och säkerligen kommer vi få mycket nya kunskaper om klostret i Roma. -Detta är ett fantastiskt tillfälle för oss att lyfta historien kring Roma kloster. Här har alla som är intresserade, både gotlänningar och tillresta gäster möjlighet att under några vackra sensommardagar vid Kungsgården förkovra sig i en spännande del av Gotlands och Sveriges historia säger Eva Selin Gotlands museum som är projektledare för Roma kloster 850 år.

-Ett jättehäftigt projekt att jobba med. Gudstjänsten den 20e augusti i klosterruinen kommer att bli en minnesvärd och vacker upplevelse. Det är så kul att biskop Sven Berhard Fast medverkar och att Sveriges Katolske biskop Anders Arborelius tackat ja till att medverka säger Lars Kruthof som jobbar med Projektet Roma kloster 850 år.

Läs mer på; http://www.gotlandsmuseum.se/

Gotlands Museum bildades 22 maj 1875 av Föreningen Gotlands Fornvänner. Då gick museet under namnet Gotlands Fornsal. Fornsalen är idag namnet på det kulturhistoriska museet.