Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Världspremiär för Snödrottningen när Jul på Liseberg öppnar

Idag, fredagen den 14 november, öppnar Jul på Liseberg. Det betyder också världspremiär för Snödrottningen – Lisebergs egen isshow. Med närmare 50 konståkare i ensemblen och ett överdåd av vinterglitter i scenografin tar Liseberg isshower till en helt ny nivå i Sverige.

Jul på Liseberg handlar framför allt om stämning, ljus och upplevelser – magiska vinterlandskap, mysig julmarknad, dignande julbord, vintervakna karuseller, spännande skattjakter och julklappar i massor. Den som vill kan räkna ihop över 1200 granar och mäta upp sex kilometer grangirlang inne i julparken. Och den som verkligen är flink på siffror kan räkna till fem miljoner ljuspunkter.

– I år är våra vinterområden ännu lite vackrare med mer snö, fler ljus och fler granar. Men årets stora nyhet är utan tvekan vår nya isshow Snödrottningen. Jag har följt repetitionerna med spänning och efter vad jag har sett så kommer det bli en helt fantastisk föreställning, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg.

Snödrottningen baserar sig på H.C. Andersens klassiska saga med samma namn, en berättelse om gott och ont, om kärlek och mod, och med en liten twist på slutet – såklart. Allt utspelar sig på is med en stor ensemble av konståkare i världsklass, spektakulär koreografi och med en glittrande scenografi. Resultatet är en föreställning som saknar motstycke i Sverige och som alla kan tycka om – stora som små.

Nytt samarbete med Göteborgs Räddningsmission
En annan nyhet i julparken är samarbetet med Göteborgs Räddningsmission. Den traditionella julkrubban i parken har fått en nutida tankeväckande tvist med frågeställningen ”Hur skulle det se ut om Jesus föddes i Göteborg idag? ”På Polketten finns, förutom ett soppkök där Liseberg skänker fem kronor från varje såld portion till Göteborgs Räddningsmission, också en liten second hand-handel, försäljning av presentpåsar, en möbelutställning och en remake-verkstad. I den skapar volontärer från Räddningsmissionen nytt av gamla kläder, garn, tyger och smycken. Resultatet kan köpas på plats. Tre gånger i veckan blir det också sagoläsning för alla barn i samarbete med organisationen Allas barnbarn.

Mellandagsöppet
2013 höll Liseberg för första gången öppet under mellandagarna. Det blev en omedelbar succé med 50 000 gäster under de fyra extra öppetdagarna. Under årets mellandagar kan gästerna bland annat gå på skattjakt och delta i skridskoskola, titta på isshowen och åka karuseller.

– Våra gäster uppskattade möjligheten att gå på Liseberg under sin julledighet, därför fortsätter vi med öppet efter jul även i år. Vem vet, vi kanske är på väg att skapa en ny mellandagstradition med Lisebergsbesök istället för rea, säger Andreas Andersen.

Premiärdagen
På premiärdagen den 14 november öppnar Liseberg kl 16.00. Kl 18.00, är det officiell invigning av Jul på Liseberg med tändning av granen, uppträdande av gruppen JTR och ett fyrverkeri. Invigningsceremonin avslutas med världspremiären av Snödrottningen.

Mer om Jul på Liseberg

Julmarknad
I de traditionella korsvirkesbodarna som utgör julmarknaden har över 70 utställare som säljer allt som hör julen till flyttat in. Här kan besökarna köpa sill, tomtar, glögg, ullsockor, fudge, cigarrer, ost, honung, keramik, chokladpraliner och mycket, mycket annat.

Kaninlandet
Varje jul kommer den vita kaninen Julius ner från Nordpolen för att hälsa på sina gröna kaninkusiner. Kaninerna passar då på att dekorerar Kaninlandet så mycket det bara går. Granarna pryds med färgglada lampor och kulörta julgranskulor. Sedan firar kaninerna julafton om och om igen. Alla attraktioner i Kaninlandet håller också julöppet och på Kvarnteatern spelas familjeföreställningen Kramsnö.

Gammaldags jul
Marknaden längs Storgatan flyttar besökarna tillbaka till en miljö som tagen ur en illustration i Kajsa Kavat eller Madicken. Här bjuds på jultraditioner från förr, med knäckäpplen och glögg och en liten julkör som framför våra mest älskade julsånger. Förutom massor av grangirlanger, röda rosetter och en jättelik torgjulgran, finns här utställare som bland annat säljer kaffe, gammaldags konfektyr, dörrkransar, ost och pepparkakor. Vid Polkettenbron övergår stadsjulen till det lite ruffigare Hamnkvarteret.

Hamnkvarteret
Efter en promenad i stadsmiljö (Gammaldags jul) kommer man ner till hamnen och Hamnkvarteret. Här ligger båtar från när och fjärran förtöjda och sjömännen bränner gärna av ett musikmedley för den som vill lyssna. På Polketten finns ett soppkök, där fem kronor för varje såld soppa går till Göteborgs Räddningsmission.

Lappland
I Lapplandsområdet vid Balder finns kåtor, bodar, eldar, eldterrass och jojk. Och den bland Lisebergs gäster omåttligt populära maträtten Souvas – ett pitabröd fyllt med älgskav, sallad, sås och lingon.

Tomtefars hus
Längst in i Lapplandsbyn finns den snöbeklädda stigen som leder fram till Tomtefars hus. Här kan man lämna sin önskelista till Tomtefar och titta in i tomteverkstan för att se var nissarna arbetar med.

Rensläden
Niclas Alm kommer till Liseberg tillsammans med sina renar även i år. När Liseberg är öppet står renarna på udden i Kållerado och det går att åka på tur i rensläde måndag till torsdag.

Medeltidsbyn
I kungens läger vid Södra Entrén råder det full aktivitet inför den stundande midvinterfesten. Mat lagas, lyktor tänds, rustningar putsas och ljusstakar smids. Väpnarna och riddarna tränar inför det stora tornerspelet. Här ordnas skattjakt och tornering (fäktning) alla dagar. Fredag till söndag bjuds det på gyckel och trolleri.

Isshowen: Snödrottningen
Sedan Jul på Liseberg startade för 15 år sedan har Liseberg producerat egna isshower av hög klass. Flera av produktionerna har fått internationella utmärkelser och förra året slog showen nytt publikrekord. Nu höjs nivån ytterligare. Med en rejält ökad budget och en ensemble på nästan 50 konståkare tar årets föreställning, Snödrottningen, Lisebergs is-show till en helt ny nivå. Isshowens story baseras för första gången på ett befintligt verk, H.C. Andersens klassiker Snödrottningen från 1845. Sagan handlar om hur den i dubbel bemärkelse iskalla Snödrottningen förtrollar och kidnappar Kaj, och hur hans käresta Gerda ger sig ut för att befria honom. Kuriosa är att även Disneys animerade megasuccé Frost är baserad på samma saga.

Snödrottningen har premiär under invigningen av Jul på Liseberg den 14 november och kommer sedan att spelas 1-2 gånger om dagen, varje öppetdag t o m 30 december

Nordens Ark
I Nordens ark, bredvid Slänggungan, bor grisar, får, hönor och gotlandskaniner.

Designmarknaden
På designmarknaden i LisebergsTornet säljs designföremål och konsthantverk.

Attraktioner
26 attraktioner, de allra flesta i Kaninlandet, håller öppet under Jul på Liseberg. Hela listan: Rabalder, Lilla Lots, Kaffekoppen, Tuta & Kör, Kaninresan, Cyklonen, Kaninlandsbanan, Hoppalång, Högspänningen, Flygis, Stampbanan, och Bushållplatsen Lisebergshjulet, Radiobilarna, Jukebox, Farfars Bil, Hissningen, Slänggungan, Sagoslottet, Flygande elefanter, Kristallsalongen, Ponnykarusellen, Slädturen (endast mån-tors), Skridskoåkning, Evert Taubes Värld.

Spel och lyckohjul
18 lyckohjul och 17 skicklighetsspel är öppna under Jul på Liseberg, till exempel Riddarborgen och Julsillen. Det finns också möjlighet att gå en Julfemkamp.

Liseberg är en av de ledande nöjesparkerna i Europa och erbjuder underhållning, attraktioner, restauranger och boende av högsta klass. Varje år tar parken emot cirka 3,2 miljoner gäster, vilket gör Liseberg till Sveriges mest besökta resmål.
Lisebergs hemsida           Liseberg på Facebook