Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Julmarknader i Skåne!

De skånska julmarknaderna är många och populära. Månaden innan jul finns ett åttiotal marknader att välja bland runt om i Skåne. Här finns tips på några av de mest populära, och även en komplett lista.

Julmarknad och konsert på Ovesholms slott – 24-26 oktober 2014
Handla direkt av smeder, vävare, träslöjdare och keramiker som har plockat fram sina finaste alster för att du ska hitta de perfekta klapparna. Missa inte heller den välfyllda matboden med julbordets mumsigaste delikatesser. Avsluta fredagskvällen med Janne Schaffer som spelar örongodis från både den egna låtskatten och musik från olika samarbeten genom åren – t ex Ted Gärdestad, ABBA och Electric Banana Band. En heldag med både marknad och konsert!

Julstök på Kulturen i Lund – 29-30 november 2014
Kulturens populära Julstök. Hela museet präglas av genuin julstämning med plats för såväl gamla som nya traditioner. I husen sprakar eldar i spisarna och julborden står dukade. Här finns duktiga hantverkare, en marknadsgata, musik och en rad andra aktiviteter. När skymningen faller tänds hundratals ljus i parken och skapar en magisk julstämning.

Thomanders Jul i Lund – 29-30 november, 6-7 december, 13 december och 20 december 2014
Under de fyra adventhelgerna pågår Thomanders Jul i centrala Lund. Temat är en gammaldags jul som på Thomanders tid i 1800-talets Lund. Stan är full av hästdroskor, utomhusteater, julbodar, tomtar, musikkårer, positivhalare och sångkörer, och lämnar inget utrymme för de klassiska marknadsstånden som annars är vanliga på de flesta skånska julmarknaderna.

Jul på Wrams Gunnarstorps slott – 30 oktober – 2 november
Du möts av ett slott upplyst av facklor och ljus. Och av ett 80-tal hantverkare som ansträngt sig till det yttersta för att skapa vackra och funktionella ting, och småskaliga smakupplevelser för gommen din. Ost, bröd, senap, fisk, glögg, skinka. I caféet kopplar du av med hembakat bröd och en värmande dryck och insuper den stämningsfulla atmosfären.

Julmarknad i Tykarpsgrottan vid Ignaberga – 5-7 december 2014
Upplev en fantastisk och ovanlig julmarknad 12 meter under jord. Bland pelarsalar och underjordiska gångar finner ni utställarna. Gedigna produkter i en magisk miljö skapar en oförglömlig julmarknad både under och ovan jord!

julmarknader_Skane_Tykarpsgrottan

Jul på Fredriksdal i Helsingborg – 5-7 december 2014
För många har Jul på Fredriksdal i blivit en mysig tradition där man vandrar runt bland hus och gårdar på gångar upplysta av tusentals marschaller. Sätt fart på julstämningen redan i början på december. Ta tillfället i akt att handla de första julklapparna på den äkta gammaldags julmarknaden.

julmarknader_Skane680

Jul på Fredriksdal bjuder på möjligheter att handla godsaker till julbordet, lämna barnens önskelistor till tomten, julpyssla, lyssna på julmusik, dansa runt granen, uppleva gammalt hantverk och se årets Lucia.

julmarknader_Skane_Fredriksdal
Fredriksdal. Fotograf/Källa; Sven-Olof Larsén

Julmarknad på Katrinetorp i Malmö – 5-7 december 2014
Traditionsenlig julmarknad med konsthantverk, mat, blommor, sång och musik.

julmarknader_Skane_Katrinetorp
Katrinetorp. Fotograf/Källa; skane.com©Helena Bergqvist

Fogdaröds julmarknad i Höör – 5-7 december 2014
Marknaden är uppdelad på flera olika hus, men inom samma område. Mat finns i Stallet. Hantverk finns i stora julmarknadshuset, Hönshuset, Växthuset och Logen. Här kan du köpa halmslöjd, marsipan, skinn, stickat, tomtar, träslöjd, dörrkransar, ljust med mera. Ett julsmyckat växthus och konstutställning på Gästgårdens andra våning.

Julmarknad på Övedskloster i Sjöbo – 13-14 december 2014
För andra året arrangeras en unik julmarknad på Övedskloster med särkilt fokus på mat och hantverk från trakten. Strax intill slottet finns ett gammalt kostall från 1800-talet med en härlig, rustik atmosfär. Här har julmarknaden ha sitt hjärta. Men julmarknaden breder även ut sig över hela den gamla gården, borggården och parken. Julmarknadens huvudattraktion är naturligtvis alla utställare som visar upp sina fina produkter. Men besökarna möts även av luciatåg, häst och vagn, julkör, lantbruksdjur, korvgrillning, dockteater med mera. Och så förstås julgranar, marschaller, facklor, granris, lussekatter och glögg. Sammantaget blir det en härlig, gammaldags julstämning.

Vill du se mer? Klicka här för att se listan över ALLA julmarknader i Skåne! »»

 

Tourism in Skåne AB leder utvecklingen av varumärket Skåne till att bli Sveriges starkaste destinationsvarumärke. Som Skånes officiella marknadsbolag ska vi marknadsföra, sälja och utveckla Skåne som destination. Tillsammans med partners skapas nya affärsmöjligheter och ökad kunskap som ska leda till högre upplevd kvalitet för besökaren. Tourism in Skåne AB ägs, tillsammans med systerbolagen Event in Skåne AB, Film i Skåne AB och Invest in Skåne AB, av Business Region Skåne AB (Region Skåne (85%) och Kommunförbundet Skåne (15%).