Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

2014 ännu ett rekordår för turismen i Malmö

Fotografen heter Oskar Falck

Antalet besökare till Malmö fortsätter öka, visar Malmö Turisms hotellstatistik för 2014. Beläggningsgraden på hotellrum låg i genomsnitt på 65 %, vilket är en förbättring på runt 5 % jämfört med 2013, ett år som i sin tur visade en ökning från 2012. Både antalet svenska och internationella övernattande har stigit under året som gått.

Siffrorna baserar sig på den preliminära hotellstatistiken för 2014, eftersom de sista siffrorna för året inte har kommit in än. Redan nu kan man dock med säkerhet konstatera en ökning jämfört med föregående år.

Tyska besökare väljer Malmö
I augusti kunde Malmö Turism konstatera att tyskar för första gången sedan 2008 gått om danskar som den största gruppen besökare till staden. Den trenden ser ut att hålla i sig och de nya siffrorna visar att turismen från Tyskland gått upp med hela 19 % under 2014. Även antalet danska och engelska besökare har ökat med tvåsiffriga procentsatser, medan antalet svenska övernattande i Malmö har stigit med 8 %.

Att valutorna på dessa marknader står starkt jämfört med den svenska kronan kan antas vara en bidragande faktor till att det blivit mer attraktivt att besöka Sverige och Malmö. Andra bidragande anledningar kan vara den ökade internationella marknadsföringen som Malmö Turism genomför i samarbete med VisitSweden och Tourism in Skåne på bland annat den tyska marknaden, via lokala online resebyråer.

Starkt år för affärsturismen
En djupdykning i hotellstatistiken visar att de populäraste dagarna att övernatta i Malmö inte är helger utan vardagar. Tisdagar leder topplistan med en genomsnittlig beläggning på 77 %, följt av onsdagar med 76 %. Först därefter kommer lördagar och sedan fredagar. Detta tyder på en sund affärsturism till Malmö, som har haft ett framgångsrikt år som mötesdestination med bland annat Nordiskt Forum och Nordic E-Commerce Summit.

– Det är fantastiskt att se våra preliminära analyser av 2014, säger Malmös Turistdirektör Johan Hermansson. Vi har haft ett starkt år i Malmö, med många spännande evenemang och en mötesmarknad som fortsätter att växa. 2015 kommer Malmö få ytterligare tillskott på hotellrum, bland annat genom den stora satsningen Malmö Live, som öppnar med 444 rum i maj. Och i Hyllie öppnar Malmö arena Hotell i mars med 295 rum. Det känns extra bra med ett välbelagt 2014 när Malmö 2015 växer med såväl ny möteskapacitet som nya hotell.