Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Världscupfinal i Speedski på Idre Fjäll den 20-22 Mars

Bilden; Den 20-22 mars 2015 arrangeras Världscupsfinal i Speedski i pisten ”Chocken” på Idre Fjäll. Chocken är Nordens brantaste preparerade pist och backrekordet sattes vid förra årets världscuptävlingar och lyder på 179 km/h. Den 19 mars genomförs även SM-tävlingar i Speedski i Chocken.
Foto/Källa; Idre Fjäll

Med sista deltävlingen på lördag den 21 mars och final på söndag den 22 mars är det upplagt för spänning och höga farter på Idre Fjäll till helgen. Med världens snabbaste skidåkare på plats kommer backrekordet på 179 km/h att utmanas i kampen om kristallgloben. Chocken är Nordens brantaste preparerade pist och backrekordet sattes vid förra årets världscuptävlingar.Den 19 mars genomförs även SM-tävlingar i Speedski i Chocken.

Det är mycket tätt i den jämna damklassen: Linda Baginski, Sollentuna SLK, vann världscupen förra året, segrade i senaste deltävlingen, och har nu totalkuppen klart inom räckhåll. Linda ligger tvåa, 30 poäng bakom ledande italienskan Valentina Greggio. Men fransyskan Karine Dubouchet Revol, bara 20 poäng bakom Linda, har knappast gett upp kampen om totalen. Det är 200 poäng kvar att köra om, och det är bäddat för stenhård kamp.

Chocken680
Chocken. Foto/Källa; Idre Fjäll

På herrsidan visade Christian Jansson, Kils SLK, med en tredjeplats i Kanada senast att formen är på gång och nu vill han verkligen visa hemmapubliken vem som är snabbast i svenska backar. Leder herrklassen gör Ivan Origone, Italien, men även här är det bäddat för spänning, hela tre åkare har chans att plocka hem kristallgloben. Bland dessa finns världens genom tiderna snabbaste skidåkare, Simone Origone, Italien, som åkt drygt 252 km/h på skidor. Simone vill självklart gärna snuva lillebror Ivan på totalen och i så fall lägga en åttonde totalseger till meritlistan!

I standardklassen som körs med vanlig störtloppsutrustning ligger förstårssenioren Erik Backlund, Rättviks SLK, på en sammanlagd andraplats och har även han totalen inom räckhåll. Bara 20 poäng bakom ledande österrikaren Günter Foidl och hemmabacke ger Erik bra slagläge inför helgens race.

Kontaktpersoner på plats:
Förbundskapten, Bengt Åke Otter, tel: 0707 33 85 65
Mediakontakt: Mats Abrahamsson, 0700 89 89 89

Svenska åkare i världscupfinalen
Damer S1
Linda Baginski
Lisa Hovland-Udén
Hanna Matslofva

Herrar S1
Mats Abrahamsson, Väst Alpin SK Göteborg
Daniel Andersson, IFK Grängesberg AK
Casper Brostrand, IFK Falköping AK
Mattias Elofsson, Sundsvalls SLK
Johan Holmgren, Sälens IF
Christian Jansson, Kils SLK

Herrar SDH
Erik Backlund, Rättviks SLK
Lars Beskow, Storvreta IF
Sebastian Lindblom, Edsåsdalens SLK
Carl Ribbegårdh, Ålberga IF

Damer SDH
Britta Backlund, Rättviks SLK
Program:
Fredag den 20 mars
10:00 WC 1 Träningsåk
11:00 WC 1 Kvalåk 1
12:00 WC 1 Kvalåk 2

Lördag den 21 mars
09.30 WC 1 Semifinal
10.30 WC 1 Final
12:00 WC 2 Kvalåk 1

Söndag den 22 mars
10:00, WC 2 Semifinal
11:00, VÄRLDSCUPFINAL

Idre Fjäll startade sin verksamhet 1968 och är en stiftelse bildad av Älvdalens kommun och Friluftsfrämjandet..

Idre Fjäll är en av Nordens största enskilda fjällanläggningar med 7 800 bäddar, 40 nedfarter och 27 liftar. Affärsidén bygger på att erbjuda genuina och prisvärda upplevelser året runt i äkta fjällmiljö. Den största målgruppen är familjer, följt av träningsgrupper inom idrott och företag.

Hemsida; http://www.idrefjall.se/

Facebook; http://www.facebook.com/idrefjall