Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Ingrid Bergman i Fjällbacka – ny utställning på Bohusläns museum.

Ingrid Bergman. Fotograf Georges Ménager

I slutet av augusti skulle skådespelerskan Ingrid Bergman fyllt hundra år. Det uppmärksammas på olika sätt runt om i världen. På Bohusläns museum öppnar 30 maj utställningen Ingrid Bergman i Fjällbacka som bygger på unika bilder från hennes vistelser på Dannholmen utanför Fjällbacka.

Den 29 augusti 2015 skulle skådespelerskan Ingrid Bergman fyllt hundra år. Detta firas på olika håll i världen. Årets Cannesfestival tillägnar henne en hel sektion och Ingrid Bergman pryder festivalens officiella affisch. Under festivalen får Stig Björkmans film JAG ÄR INGRID världspremiär som bygger på unikt material av brev och dagböcker samt aldrig tidigare visat material som Ingrid Bergman själv filmade.

Även Bohusläns museum öppnar en utställning med namnet Ingrid Bergman i Fjällbacka som bland annat bygger på unika bilder från Ingrid Bergmans vistelser på Dannholmen utanför Fjällbacka.

IngridBergman_i_fjallbacka680
Ingrid Bergman i Fjällbacka. Foto Kville Hembygdsarkiv

Ingrid Bergman var gift med teaterproducenten Lasse Schmidt mellan åren 1958 och 1975. Lasse Schmidt hade köpt ön Dannholmen precis innan han träffade Ingrid. Ingrid Bergman blev lika förälskad i ön som Lars. Där kunde hon koppla hon av från film och teater. Många av Ingrid Bergmans kollegor från Hollywood kom på besök. Likaså journalister från hela världen dök upp och namnet Fjällbacka och Dannholmen blev känt utanför Sveriges gränser.

IngridBergman_LasseSmith_Dannholmen680
Ingrid Bergman och Lasse Schmidt. Foto Curt Warås

En av världens största skådespelerskor

Ingrid Bergman är en av världens största skådespelerskor. Hon föddes 1915 i Stockholm, hennes föräldrar dog tidigt. Ingrid Bergman gick på Dramatens elevskola där hon kom in på första försöket. Men efter att hon fått erbjudande om att spela i Munkbrogreven mot Edvin Adolphson 1935 valde hon att hoppa av scenskolan. Därefter deltog hon i ett dussintal filmer i Sverige.

Det var filmen Intermezzo som förde Ingrid Bergman över till USA där man också gjorde en amerikansk version av samma film. Tack vare sin naturliga och realistiska spelstil gjorde hon djupt intryck på den amerikanska publiken redan i tidiga filmer som ”Dr Jekyll och mr Hyde”, ”Klockan klämtar för dig” och klassikern ”Casablanca”. Sammanlagt spelade Ingrid Bergman nästan 50 filmer och deltog i en stor mängd teateruppsättningar. Hon tilldelades filmpriset Oscar tre gånger, för bästa kvinnliga huvudroll i Gasljus 1944, Anastasia 1956 samt bästa kvinnliga biroll i Mordet på Orientexpressen 1974.

Ingrid Bergman gifte sig med Petter Lindström 1937 och fick med honom dottern Pia. I slutet av 1940-talet kom Ingrid Bergman i kontakt med Roberto Rossellini och bad om att få spela med i en av hans filmer. De slutade med att de förälskade sig i varandra. Denna händelse väckte stor skandal i USA. Men kärleken till Roberto Rossellini tog slut och istället träffade Ingrid Bergman Uddevalla pojken Lars Schmidt som hon gifte sig med 1958.

Ett blygt lejon

Ingrid Bergman drabbades av bröstcancer och dog 29 augusti 1982. Hennes aska spreds i havet utanför Dannholmen. Ingrid Bergmans barn besöker fortfarande Dannholmen regelbundet.

Under utställningsperioden kommer Bohusläns museum att visa Stig Björkmans film Jag är Ingrid, På Solsidan (1936) och Casablanca (1942).

Om sig själv sa Ingrid: ”Jag är den blygaste människan som någonsin uppfunnits, men jag hade ett lejon inom mig som vägrade hålla tyst!”

Invigning:

Lördag 30 maj kl. 14, Bohusläns museum. Utställningen invigs av fjällbackaprofilen, författaren och vissångaren Lasse Lundberg som också var nära vän med Ingrid Bergman och Lasse Schmidt. Utställningen pågår till 13 september.

Guidade visningar av Lasse Lundberg: 9 juni, 7 juli och 4 augusti kl. 13, Nedre Galleriet.
För mer program se även: www.bohuslansmuseum.se 

För mer information kontakta:

Sofie Henryson Rudvall
Utställnings- och programantikvarie
Bohusläns museum/Västarvet
Tfn: 0522-656523
Mobil: 076-9494163
E-post: sofie.henryson_rudvall@vgregion.se
www.bohuslansmuseum.se

Västarvet är Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv. Genom förebyggande och konsultativa insatser med fokus på kulturmiljö, naturvård, arkeologi, konservering och slöjd bevarar vi natur- och kulturarvet – men bedriver också ett framtidsinriktat utvecklingsarbete i hela Västra Götaland.

Västarvet driver verksamheten på Bohusläns museum, Göteborgs Naturhistoriska museum, Lödöse museum, Forsviks Bruk, Slöjd & Byggnadsvård, Vänersborgs museum och Vitlycke museum. Läs mer om Västarvet på www.vastarvet.se