Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

​Vasamuseet firar 25 år

Foto: Anneli Karlsson, SMM

Det var året när Hubbleteleskopet skickades upp i rymden, när världens första webbserver startades, när Margaret Thatcher avgick som premiärminister för Storbritannien och när de baltiska staterna blev självständiga. Det handlar om 1990 – året när det nya Vasamuseet öppnades på Djurgården i Stockholm.

Sedan dess har Vasamuseet blivit en självklar del av stadens siluett och ett lika självklart mål för många turister med fler än en miljon besökare om året. Museet ingår i Statens maritima museer tillsammans med Sjöhistoriska museet och Marinmuseum och firar alltså idag 25 år i sin nuvarande byggnad.
– Det har varit helt fantastiskt på många sätt. Dels för att skeppet fick en permanent byggnad, men det har också inneburit att vi har kunnat ta emot 23 miljoner besökare under den här perioden, säger museichefen Magnus Olofsson.

VasamuseetSalut680
Kanonsalut under invigningen av Vasamuseet 1990. Foto: Statens maritima museer

Vasamuseet är en unik konstruktion för ett unikt föremål, byggt över en gammal torrdocka från 1800-talet. Första stenen lades av Prins Bertil och tre år senare var det högtidligt när kungen invigde den nya museibyggnaden. Nu är det alltså dags att fira igen.
– Vi har bjudit in all personal som har jobbat i huset sedan 1990, plus alla våra vänner från olika håll. Ikväll blir det med andra ord fest i skeppshallen, säger Magnus Olofsson.

FAKTA:
Huset är ritat av arkitekterna Marianne Dahlbäck och Göran Månsson.
Byggnaden är på 14 000 kvadratmeter.
Skeppshallens höjd är 34 meter.
Museet har cirka 1,2 miljoner besökare per år.
50 procent kommer under högsäsongen i juni, juli och augusti.
Varje dag är 23 personer i tjänst enbart för att ta hand om besökarna.
Det sker 34 visningar varje dag.
Under högsäsongen serveras 300 000 köttbullar i restaurangen.
Det går också åt 24 000 koppar kaffe under samma period.
Vasamuseet är sedan 2009 miljöcertifierat enligt ISO 14001.

Vasamuseet ingår i myndigheten Statens maritima museer, tillsammans med Sjöhistoriska museet i Stockholm och Marinmuseum i Karlskrona. www.vasamuseet.se