Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Pippi Långstrumps 70-års kalas firas med guldmynt och minnesmedaljer!

Bilden; Pippi Långstrump på Kurrekurreduttön – Guldmynt: 10 g och 3,455 g. Guld: 90 %. Design: Mynthuset Sverige och Saltkråkan AB. Utgivare: Niue. www.pippimedalj.se – Fotograf/Källa;Mynthuset Sverige

Vem av oss har inte sett Pippi Långstrump på de sju haven eller några av de andra populära filmerna? Pippi Långstrump är lika svenskt som dalahästen och midsommardansen. Därför kan sådana här fina mynt vara både ett fint minne, ett sätt att hedra, Astrid Lindgren på samtidigt som det är trevligt att samla på.

Att Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump är en av Astrid Lindgrens mest älskade karaktärer råder det inget tvivel om. I år är det 70 år sedan den första boken om Pippi publicerades. För att fira detta har Mynthuset Sverige i samarbete med rättighetsinnehavaren Saltkråkan AB låtit prägla guldmynt och minnesmedaljer med illustrationer av Pippi och andra kända karaktärer samt föremål från Pippis värld. Motiven kommer från Ingrid Vang Nymans klassiska Pippi-illustrationer.

– ”De flesta av Pippimotiven har aldrig tidigare präglats på varken mynt eller medaljer, så det är väldigt spännande. Det känns fint och hedersamt att få vara med och uppmärksamma Astrid Lindgren och Pippi på det här sättet”, konstaterar Mynthuset Sveriges grundare och ägare, Ole Bjørn Fausa.

Guldmynten, som ges ut av söderhavsön Niue, har ett nominellt värde. Förutom guldmynten lanseras även nio medaljer med olika Pippimotiv. En av medaljerna präglas i kopparnickel medan resten präglas i silver.

– ”Det var viktigt för oss att guldmynten och medaljerna skulle hålla hög kvalitet och vara värdiga både Astrid Lindgren och Pippi och vi är väldigt nöjda med resultatet. Pippi har ju själv en kappsäck full med ”gullpengar” och dessutom seglar hon till Söderhavet. Därför var det extra roligt att göra ett mynt som ges ut av söderhavsön Niue”, berättar Olle Nyman, VD på Saltkråkan AB och dotterson till Astrid Lindgren.
album680
Bilden; Medaljsamlingen ”Pippi Långstrump Silvermedaljer” innehåller 8 silvermedaljer med olika motiv från Pippis värld. Medaljerna kan placeras i en samlingsmapp där man kan läsa mera om Astrid Lindgren och hennes kända Pippi-karaktärer.
Fotograf/Källa; Mynthuset Sverige/Saltkråkan Ab

Pippimedaljerna har designats av Saltkråkan och Mynthuset i samarbete med Philip Nathan, som är en erkänd mynt- och medaljdesigner. Nathan står även bakom ett flertal officiella svenska minnesmynt, däribland de guld- och silvermynt som gavs ut för att uppmärksamma Nobelprisets hundraårsjubileum samt Kungaparets silverbröllop år 2001.

Den 23 maj arrangeras den stora Pippidagen på Skansen i Stockholm av Saltkråkan, Skansen, Rabén & Sjögren och Astrid Lindgrens Värld. Då kommer guldmynten att visas för första gången under en skattjakt på Skansen.

Minnesmedaljerna finns redan nu tillgängliga på: www.pippimedalj.se