Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Livet ställs på sin spets i Höstsalongen 2015!

 

Fönsterutsikt – Foto; Lina Svensson

Livet ställs på sin spets i Höstsalongen 2015 – med integration, saknad och lekfullhet.
Höstsalongen på Fotografiska är den största jurybedömda utställningen inom svensk fotografi. Den är en hyllning till Sveriges fotografer, såväl etablerade som amatörer. Det är andra gången i ordningen som Höstsalongen öppnar på Fotografiska där i år 31 fotografer mellan 21 och 69 år visar sina verk. Totalt visas drygt 230 verk.
Höstsalongen 2015 öppnar den 18 september och visas till och med den 22 november.

Genom att årligen ge plats för svensk fotografi vill vi inspirera fotografer över hela landet att visa sina verk, säger Jan Broman, grundare till Fotografiska och initiativtagare till Höstsalongen.

Förra året premiäröppnade Höstsalongen på Fotografiska. Även i år visar utställningen en bredd av olika uttryck, känslor och tekniker. Från personliga fotografiska projekt som arbetats fram under lång tid till yrkesfotografer som använder kameran som verktyg i sitt konstnärskap. Juryns val i år speglar svensk fotografi när den är som bäst, ofta från situationer när livet ställts på sin spets. Ett vibrerande läge de flesta kan känna igen sig i. Oavsett om det gäller utanförskap som leder till innanförskap, förlusten av någon älskad, när något tas ifrån en – eller blir till. Allt från möten som uppstår genom integration till kändisskapets sanna väsen.

Idag är fotografi en självklar del i samtidskonsten där vi ser alltfler berättande verk som skildrar aktuella samhällsfrågor. I Höstsalongen syns såväl dokumentära som iscensatta uttryck, ofta från situationer och tillfällen då livet ställts på sin spets, berättar Jan Broman.

Totalt sökte 2304 fotografer till Höstsalongen 2015. Urvalet har gjorts av en jury bestående av Cay Bond, journalist och trendanalytiker; Tom Böttiger, konstsamlare och entreprenör; Susanne Grönroos, VD bildbyrån Folio; Helen Schmitz, fotograf; Dragana Vujanovic, Chefsintendent Hasselbladstiftelsen; Göran Segeholm, fotograf, författare och huvudlärare i Fotografiska Akademin; Min-Jung Jonsson, Fotografiska. Åldersfördelningen i årets urval spänner mellan 21 och 69 år, med en dominans av 80-talister. Av de 31 utställande fotograferna har sju handplockats av juryn.

Cletus Nelson Nwadike, 1966, Aneby

Cletus Nelson Nwadikes bilder som visas på Höstsalongen har samtliga blivit publicerade i National Geographic. Cletus växte upp i Nigeria, ett hårt land för barn och unga tjejer, och under sin uppväxt fick han aldrig se några bilder eftersom soldaterna brände alla fotografier. Han lämnade Nigera för Sverige och läste fotografi på högskolan i Jönköping. Med en fot i Nigeria och en i Sverige vill han med sina bilder visa människans kamp.

Hostsalongen2015_68002
Boxare – Foto; Cletus Nelson Nwadike

Andreas Dahl, 1991, Svanesund

”Horunge, hora, bög, ful-fan, visselnäsan, mobbade jävel, judesvin, judejävel, fittunge, fetto, tjockis, kråknäsa, skata, kukhuvud, fittunge, bögjävel.”

Detta är Andreas Dahls berättelse om minnen från högstadiet. Serien om sex bilder som visas på fotografiska heter Bögjävel.

Vanni Jung Ståhle, 1994, Ålem

Vanni Jung Ståhle är den yngsta fotografen under Höstsalongen 2015. Hennes närgångna bilder porträtterar 19-åriga Amir, en ensam, papperslös flykting som kom till hennes familj för tre år sedan och som levt med dem sedan dess. När Amir kom till Sverige var han, i samhällets ögon, en illegal människa. Han hade inga papper, ingen födelsedag, inget hem. Han hade inte ens ett namn utan kallade sig själv för Måsen. Amir flydde från ett krig och har sedan dess alltid varit rädd för att bli tillbakaskickad till det land han föddes i, men inte har levt i sedan han var tre år.

Emilia Bergmark-Jiménez, 1982, Stockholm

Emilia Bergmark-Jiménez fotograferar en bildvärld där dröm och verklighet flyter samman. Lika flytande är gränserna i hennes fotografi för vad som är kommersiella uppdrag, konstnärliga projekt eller privata bilder. Med ett feministiskt engagemang och stark konstnärlig integritet och skapar hon bilder där ändamålet eller situationen som från början initierade bilden är oväsentligt. Tillsammans blir bilderna till ett intuitivt och lekfullt flöde av osorterade känslomässiga fragment. Emilia har handplockats av juryn för att vara med i Höstsalongen 2015.

David Molander, 1983, Stockholm

David Molander undersöker det urbana stadsrummets anatomi med hjälp av fotografi, kollage och film. Han uppehåller sig ofta vid moderna ruiner och skildrar nutidshistoriens arkeologiska lager. De storskaliga verken och det labyrintiska bildspråket ger på samma gång en känsla av svindel och nyfikenhet. Med utgångspunkt i den dokumentära traditionen och en till synes mekanisk registrering av verkligheten skapar David Molander nya och fiktiva världar. David har handplockats av juryn för att vara med i Höstsalongen 2015.

Viktor Fremling, 1987, Stockholm

Viljan att passa in förändrar människan men genom Viktors kamera får vi nyfiket kika bakom fasaden. Bakom masken på de till utåt sett lyckliga personerna döljer sig en känsla av otillräcklighet skapad av dem själva. Vi bär alla på en ryggsäck av minnen och upplevelser; i den finns ensamhet och oro – även där ytan ofta vilseleder oss alla att tro något annat. David har handplockats av juryn för att vara med i Höstsalongen 2015.

Höstsalongen 2015

Cletus Nelson Nwadike, Aneby, 1966

Elsa Gregersdotter, Stockholm, 1992

Lina Sucksdorff, Stockholm, 1971

Julian Birbrajer, Stockholm, 1955

Stefan Holm, Stockholm, 1964

knaggi, Malmö, 1983, 1979

Bezav Mahmod, Järfälla, 1986

Linda Nybom, Bagarmossen, 1975

Anna Henriksson, Stockholm, 1976

Isabella Ståhl, Järvsö, 1984

VANDAL, Stockholm, 1981, 1987

Ahmet Ünver, Skärholmen, 1981

Lisa Paulsson, Stockholm, 1979

Hostsalongen2015_680
Filminspelning – Foto; Lisa Paulsson

Bernat Millet, Sundsvall, 1986

Jan Zimmerman, Norrköping, 1964

José Tholen, Stockholm, 1963

Lina Svensson, Enskede, 1991

Andreas Dahl, Svanesund, 1991

Erik Simander, Piteå, 1989

Oscar Collin, Svalöv, 1992

Dick Svedenborn, Malmö, 1975

Lena Katarina Johansson, Stockholm, 1961

Emma Mattson, Johanneshov, 1980

Vanni Jung Ståhle, Ålem, 1994

Viktor Fremling, Stockholm, 1987

Emilia Bergmark-Jiménez, Stockholm, 1982

David Molander, Stockholm, 1983

Hannah Modigh, Stockholm, 1980

Heinz Angermayr, Stockholm, 1946

Peggy Anderson, New York, 1962

Olof Grind, Stockholm, 1992

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.