Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Molly och Valle skapar mångfald på slottet, Tjolöholm!

Bilden; Molly drar hökärran och Valle räfsar. Foto Thomas Carlén

I helgen tog Tjolöholms Slott hjälp av arbetshästarna Molly och Valle för att förvandla några av slottets gräsmattor till ängar. Genom att ängarna brukas på traditionellt sätt förbättras förutsättningarna för bin, humlor och fjärilar, vilket i sin tur ökar mångfalden av traditionella blommor och växter.

Det är föreningen JUF, Jordbrukareungdomens Förbund, i Veddige hjälper Tjolöholms Slott med att sköta ängarna. I år slogs ängarna med hjälp av traktor och gräset räfsades ihop av arbetshästarna Molly och Valle. Under nästa år utökas samarbetet. Då kommer ängarna både att slås och räfsas med häst och sedan hässjas på gammalt vis. Målsättningen är att slå ängarna på rätt sätt för att ge dem de bästa förutsättningarna att utvecklas till riktigt fina, artrika ängar.

tjoloholm_Valle_Hast680
Bilden; Hästen Valle räfsar gräs. Foto Thomas Carlén

Arbetshästar skapar mångfald

– Det är ett fantastiskt samarbete för oss, säger Eva Rosén som är chefsträdgårdsmästare på Tjolöholms Slott. Det innebär även att arbetshästarna är tillbaka på Tjolöholm. Vid förra sekelskiftet fanns det sexton arbetshästar som hjälpte till att bruka godsets marker.

Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap.

Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods.

Slottets välbevarade inredning visas regelbundet under hela året. Trädgårdarna och naturområdena är alltid öppna för besökare.

Läs mer på tjoloholm.se