Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Sista chansen att se Kristina från Duvemåla!

Foto; Mats Bäcker

Den 7 oktober var det exakt 20 år sedan Kristina från Duvemåla hade sin urpremiär på Malmö Opera. Sedan dess har drygt 1,2 miljoner människor sett det som brukar beskrivas som Sveriges mest älskade musikal. Uppsättningen spelas sedan 12 september på Cirkus i Stockholm, men efter den 3 januari nästa år vet man inte när och om den sätts upp igen.

Det är nu precis 20 år sedan Kristina från Duvemåla gungade sig in i våra hjärtan, fick sin Karl Oskar från Korpamoen, och tillsammans med sin familj flydde svälten och umbäranden hemma i Sverige för att söka lyckan på andra sidan Atlanten. Vilhelm Mobergs berättelse om Utvandrarna har aldrig känts mer aktuell än nu.
Det här är en historia som tål att berättas om och om igen. Det var Bennys och kanske framför allt min stora trygghet när Benny skrev musiken och jag texten för drygt 20 år sedan; att vi hade en ”bibel” att luta oss emot. Vi visste att vi hade en stark story, säger Björn Ulvaeus.

Kristina_Duvemala68002

Den nuvarande uppsättningen av Kristina från Duvemåla hade premiär på Svenska Teatern i Helsingfors 2012 och flyttade sedan till GöteborgsOperan där den spelades för utsålda hus hösten 2014 och våren 2015. Nu har turen kommit till Stockholm och Cirkus där musikalen spelas till och med den 3 januari 2016.

Det här är andra – och förmodligen sista – gången Lars Rudolfsson, Björn och jag sätter upp Kristina från Duvemåla tillsammans. Så vill man uppleva musiken live och se en fantastisk ensemble så får man passa på nu, säger Benny Andersson.

Över 70 000 biljetter har sålts till musikalen, men det finns biljetter kvar till de återstående 60 föreställningarna. Huvudrollerna i uppsättningen på Cirkus spelas av samma solister som var med i Helsingfors och Göteborg: Maria Ylipää, Robert Noack, Birthe Wingren och Oskar Nilsson. Kristina från Duvemåla har även uppförts i konsertversion 2002 och översatts till engelska och spelats i konsertversion på Carnegie Hall i New York samt Royal Albert Hall i London.

Kristina_Duvemala680
Fakta Kristina från Duvemåla
– Urpremiären skedde den 7 oktober 1995 på Malmö Opera
– Musikalen har spelats drygt 970 gånger och setts av mer än 1,2 miljoner människor
– Den mest kända låten från musikalen är Guldet blev till sand, som låg 110 veckor på Svensktopplistan mellan 1997 – 1999
– Musiken är skriven av Björn Ulvaeus och Benny Andersson
– Manus är skrivet av Lars Rudolfsson och Jan Mark

Om Blixten

Blixten & Co är ett av Sveriges ledande bolag inom liveunderhållning.
Vi representerar ett sjuttiotal av Sveriges mest framstående artister och arbetar med underhållning inom så vitt skilda områden som musik, humor, dans, teater, föreläsningar och konferenciersjobb. Vi producerar konserter, shower, musikaler och teaterföreställningar för både fasta scener och på turné i hela Skandinavien. Vår framgång tror vi ligger i vår ambition att arbeta långsiktigt tillsammans med våra artister och arrangörer, men även med publiken och företag. Vi tummar aldrig på kvaliteten vilket skapar relationer som håller.