Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

FN och FN-Föreningen firar 70-årsjubileum!

Linda Nordin är Svenska FN-förbundets generalsekreterare. Aleksander Gabelic är ordförande för Svenska FN-förbundet.

FN-dagen 24 oktober hyllar minnet av att FN-stadgan trädde i kraft 1945. Högtidsdagen instiftades för att främja syftena, målsättningarna och resultaten som FN står för internationellt. FN-dagen har firats sedan 1948 och har varit allmän flaggdag i Sveriges sedan 1982.

Sedan FN-minnesmärket invigdes 1995 av H.M. Konung Carl XVI Gustaf har Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, Kongoveteranerna, UNEF-kamraterna och Försvarsmakten firat dagen ute på Djurgården i Stockholm. Veteranmarschen är en 30 mil lång vandring för att hedra och synliggöra Sveriges alla militära och civila veteraner.

Fredsbaskrarna680
Veteranmarschen, en sensommardag, 2013 i Halmstad

FN-förbundet
FN-förbundet arbetar med frågor som fred och säkerhet, mänskliga rättigheter och demokrati, fattigdomsbekämpning och utveckling. Svenska FN-förbundet har ett nära och bra samarbete med sina fantastiska goodwill-ambassadörer. De är Carolina Klüft, Anna Bergendahl, Jason ”Timbuktu” Diakité och Zinat Pirzadeh

Anna Bergendahl
Anna Bergendahl deltog i Idol 2008 och vann Melodifestivalen 2010. Anna har praktiserat vid Svenska FN-förbundet och medverkat vid flera av förbundets arrangemang. Som goodwillambassadör för förbundet engagerar hon sig bland annat för projektet Flicka som stödjer unga flickors rättigheter.

Se en video här nedanför där Anna berättar om FN:s arbete;

FN`S hemsida; http://www.fn.se/